Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

POČELO JE! KREĆE PRVI VAL OVRHA! Pod blokadom građani kojima su prijedlozi za ovrhu doneseni do 30. lipnja

Autor: Sanja Plješa

Zbog iznimnih okolnosti uzrokovanih pandemijom Covid-19 do 18. listopada trajao je moratorij na ovrhe. Od danas, 19. listopada u 8 sati ujutro kreće ponovno blokada računa.

Kako ističu u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Hrvatskoj javnobilježničkoj komori i Fini, danas se dostavljaju ovršna rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 30. lipnja ove godine. Drugi val ovrhe bit će 20. studenoga kada će se dužnicima dostaviti rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 31. kolovoza, a treći val ovrhe slijedi 20. siječnja 2021. prema prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 18. listopada 2020.

Kod javnih bilježnika je oko 190 tisuća prijedloga za ovrhu, a oni će tek početi s donošenjem rješenja o ovrsi.

Savjetnica Uprave u Fini Vinka Ilak je istaknula kako to “ne znači kako će sva rješenja doći u Finu”. “Postupak kod bilježnika se provodi na način da kada bilježnik donese rješenje o ovrsi on ga prvo dostavlja ovršeniku koji na njega može prigovoriti. Ako ovršenik ne smatra da je dužan on ga može osporiti i tada će se postupak nastaviti u parnici. Tek ako ovršenik ne uloži prigovor rješenje može postati pravomoćno i tek tada se može dostaviti u Finu na naplatu”, podsjetila je.

Dužnicima je uputila preporuku da, ako dobiju rješenje o ovrsi i obavijest od Fine da se provodi ovrha, neka probaju stupiti u kontakt s vjerovnikom i dogovoriti se oko načina otplate duga kako bi spriječili daljnju ovrhu.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave uvjeravaju građane da se neće dogoditi financijski tsunami te su stoga i dogovorena tri vala slanja ovrha.

“Činimo velike napore da dopunama i izmjenama zakona o ovrsi do kraja godine stupe na snagu novi propisi koji će učiniti dostojanstveniji položaj ovršenika u postupku. U zakonu ćemo donijeti preporuku da je javni bilježnik obvezan obavijestiti ovršenika o dugu. Ovršenik će imati rok od 15 dana da razmisli je li to njegov dug, je li to plaćeno ili nije, ili će osporavati dug. Ako se odluči platiti neće imati nikakvih ovršnih troškova niti postupka. Ako kaže da nije dužan onda ide u parnicu. Dakle, sud se u to uključuje i on odlučuje o vjerodostojnosti traženja vjerovnika”, rekao je Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave.




Mjerodavni ističu kako su uložili velike napore da građanima olakšaju životnu situaciju, ali nismo baš sigurni da je tome tako. Naime, prema statističkim podacima, već milijun stanovnika Hrvatske živi na rubu siromaštva. Ako se ovrhe i blokade računa nastave i dalje, pitanje je što će se dalje događati.

I, na kraju, još jednom treba naglasiti da dužnici ne bježe od plaćanja svog dugovanja već lihvarskih kamata i plaćanja naknada svima koji se nalaze u ovršnom lancu. Nije u redu da se prilikom otplate ovrhe, prvo plaćaju kamate, a tek nakon toga na red dolazi glavnica. Stoga se događa da dug naraste do beskonačnih visina, što nikako nije u redu, ali očito premijer Plenković to ne vidi, ne shvaća ili ne želi vidjeti kada neprekidno govori da se “dug mora vratiti”. Da, dug se mora vratiti, ali ne trostruko ili četverostruko veći!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.