Davor Javorovic/PIXSELL

PLJUSKA HRVATSKOJ: Jeste li primijetili brojna poskupljenja u rujnu?

Autor: Hina

Najviše su u rujnu, kao i prethodnih mjeseci, na godišnjoj razini porasle cijene u sektoru energije, za 5,7 posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u Hrvatskoj u rujnu za 0,6 posto u odnosu na kolovoz, dok su na godišnjoj razini zabilježile rast od 1,9 posto, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tako su u rujnu proizvođačke cijene porasle već deveti mjesec zaredom na godišnjoj razini.

To je “još jedna potvrda da su se proizvođačke cijene vratile u sferu pozitivnih stopa rasta. Naime, u razdoblju od 2013. do 2016. te su cijene u prosjeku na godišnjoj razini bilježile pad, a najviši je pad zabilježen prošle godine kada je iznosio 4,1 posto”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a, objavljene početkom tjedna.

Najviše su u rujnu, kao i prethodnih mjeseci, na godišnjoj razini porasle cijene u sektoru energije, za 5,7 posto.

Posljedica je to, kažu analitičari RBA, viših cijena sirove nafte na svjetskim tržištima i prelijevanja tih cijena na domaće tržište.

“Bez energije, indeks proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu u prvih devet mjeseci rastao je 0,5 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, što ujedno naglašava utjecaj relativno volatilnih cijena energije na ukupne proizvođačke cijene u industriji”, poručuju analitičari RBA.
I u nastavku godine očekuju da će glavni poticaj rastu proizvođačkih cijena na godišnjoj razini dolaziti od cijena energije zbog viših cijena sirove nafte.

“Isto tako, administrativno podizanje cijena električne energije, koji je na snazi od prvog rujna, podržat će rast proizvođačkih cijena energije na domaćem tržištu”, navode analitičari RBA.




Procjenjuju da bi prosječna stopa rasta proizvođačkih cijena u cijeloj ovoj godini mogla iznositi oko 2 posto.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.