Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pad prometa putnika i tereta u hrvatskim zračnim lukama

Autor: Sanja Plješa/Hina

Pandemija koronavirusa utjecala je i na promet kroz zračne luke.

Tako je u 11 mjeseci 2020. kroz hrvatske zračne luke prošlo nešto više od dva milijuna putnika ili 81,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2019.

U padu je bio i teretni promet te broj operacija zrakoplova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Promatrajući podatke samo u studenom prošle godine vidljivo je kako je u hrvatskim zračnim lukama bilo 55 tisuća putnika što je 84 posto manje nego u istom mjesecu 2019.

Najviše putnika u tom mjesecu – 42 tisuća bilo je zabilježeno u Zračnoj luci Zagreb. No, i to je gotovo 83 posto manje u odnosu na studeni 2019. Zračna luka Split zabilježila je osam tisuća putnika što je 82 posto manje, a Zračna luka Dubrovnik zabilježila je četiri tisuće putnika što je 92,4 posto manje.

I ostalih pet zračnih luka u Hrvatskoj – Zadar, Rijeka, Pula, Osijek i Bar bilježili su slične negativne trendove.

Ukupno gledano, hrvatske zračne luke su najveći međunarodni putnički promet u studenom 2020. od 13 tisuća putnika ostvarile sa zračnim lukama Njemačke, što je pad od 87,2 posto.




Manji pad prometa tereta 

U razdoblju od siječnja do studenoga 2020. preko zračnih luka prošlo je i sedam tisuća tona tereta odnosno 33 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana ranije. Samo u studenome tereta je bilo 25 posto manje na godišnjoj razini, odnosno 646 tona.

Operacija zrakoplova na zračnim lukama u 11 mjeseci 2020. bilo je 51,7 tisuća ili 58,5 posto manje nego u 2019., od čega ih je u studenom bilo oko 2.800 ili 45 posto manje na godišnjoj razini.




Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.