screenshot: HTV

Pad prihoda u državni proračun od čak 70 posto! Vujčić: ‘Treba nam 75 milijardi kuna, morat ćemo se zadužiti’

Autor: dnevno

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a izjavio je kako se situacija treba postupno normalizirati i relaksirati.

Ministar financija Zdravko Marić danas je rekao da u prvoj polovini travnja državni proračun ima tek trećinu prihoda iz istog lanjskog razdoblja, dakle govorimo o padu prihoda državnog proračuna za gotovo 70 posto.

Na pitanje koliko dugo Hrvatska može izdržati ovakvu krizu, guverner je rekao kako Hrvatska može izdržati krizu, ali ovisi sve o tome koliko će kriza potrajati.

“Jasno je da će se situacija trebati postupno trebati normalizirati i relaksirati, kako bi prihodi proračuna počeli ponovno rasti”, naglasio je.

Za tri mjeseca blokade država će se morati zadužiti 75 milijardi kuna, novca na tržištu ima.

“To su troškovi proračuna za koje ćemo dio morati uprihoditi, a dio ćemo se zadužiti, rekao je i dodao kako se za ova 3 mjeseca proračun u stanju zadužiti na domaćem i inozemnom tržištu”, rekao je i naglasio kako su u ovom trenutku još uvijek uvjeti zaduživanja povoljni i novaca na tržištu ima puno.

Hrvatska narodna banka uspjela je dogovoriti s Europskom središnjom bankom tzv. valutni ugovor o razmjeni u protuvrijednosti 2 milijarde eura koji će prvi put omogućiti da HNB od Europske središnje banke za kune dobiva eure.

“U ovoj situaciji to je važno zato što se pokazuje da HNB ima potporu Europske središnje banke na svome putu tečajni mehanizam i euro zonu te to ojačava poziciju HNB-a u smislu održavanja financijskog sustava i tečaja”, naglasio je guverner.

Dodao je kako je to vrlo jasna poruka da HNB može kontrolirati stabilnost tečaja i financijskog sustava.

“Ova je mjera dogovorena do kraja godine, ali kada mi uđemo u tečajni mehanizam EU, tada ćemo tu mogućnost imati i dalje na raspolaganju”, rekao je Vujčić.

Naglasio je kako ova situacija pokazuje koliko bi nam bilo lakše da smo u Euro zoni, zato što tada ne bi imali ovakve pritiske na tečajnom tržištu, a mogli bi se osloniti na kupnju  Europske središnje banke naših vrijednosnih papira.

HUB: Zahtjev za moratorijem na kredite podnijelo 30 tisuća građana i 9,5 tisuća tvrtki

 

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.