Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PAD PA RAST! Već treći tjedan zaredom rastu cijene nafte!

Autor: Hina

Na svjetskim su tržištima cijene nafte znatno porasle i prošloga tjedna, već trećega zaredom, što se zahvaljuje smanjenju proizvodnje OPEC-a i nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići dogovor o trgovini.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3,6 posto, na 62,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,3 posto, na 53,80 dolara.

Nakon što su u 2018. potonule više od 20 posto, u prva tri tjedna ove godine cijene su nafte nadoknadile veći dio tog gubitka.

Podršku cijenama pruža nedavni dogovor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera na čelu s Rusijom o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno od početka ove godine.

Pritom će OPEC smanjiti proizvodnju za 800 tisuća barela dnevno, a nezavisni proizvođači za 400 tisuća barela, što bi trebalo smanjiti neravnotežu između ponude i potražnje.

OPEC već u prosincu smanjio proizvodnju

Ulagače je prošloga tjedna ohrabrilo izvješće OPEC-a prema kojemu su njegove članice smanjile proizvodnju već u prosincu prošle godine, prije nego što je dogovor stupio na snagu.




Tako je OPEC-ova proizvodnja nafte u prosincu pala za 751 tisuću barela dnevno, na 31,58 milijuna barela, što je najveći mjesečni pad u posljednje gotovo dvije godine.

Podršku cijenama pružaju i nagađanja da bi SAD mogao pooštriti sankcije Iranu jer uskoro ističe američko odobrenje izuzeća koje je u lanjskom studenom dobilo osam najvećih kupaca iranske sirove nafte – Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Turska, Italija, Grčka i Tajvan. Te zemlje, unatoč sankcijama, mogu i dalje, do travnja ili svibnja, uvoziti iransku naftu.

Savjetodavna kuća Euroasia Group smatra da će Kina, Indija, Japan, Južna Koreja i Turska vjerojatno dobiti produljenje izuzeća, ali da će Italija, Grčka i Tajvan vjerojatno izgubiti tu mogućnost. To bi izazvalo pad iranskog izvoza nafte na oko 1,1 milijun barela dnevno.




“Kombinacija smanjenja proizvodnje OPEC-a +, posebice Saudijske Arabije, kao i skorašnje pooštravanje sankcija na iranski izvoz nafte dovode tržište blizu ravnoteže”, smatraju analitičari investicijske banke Jefferies.

Pozitivno na tržište nafte, kao i na svjetska financijska tržišta, utječu i naznake napretka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, što bi moglo utjecati na stabilizaciju rasta najvećih svjetskih gospodarstava, a time i potražnje za energentima.

Proizvodnja u SAD rekordna, blizu 12 milijuna barela

Polovicom tjedna ulagače je na oprez naveo podatak da je proizvodnja sirove nafte u SAD-u prethodnoga tjedna dosegnula rekordnih 11,9 milijuna barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Od siječnja prošle godine proizvodnja u SAD-u skočila je za 2,4 milijuna barela dnevno, što na tržištima izaziva strah u vezi prekomjerne ponude na tržištima.

Kako se povećava američka proizvodnja sirove nafte, tako raste i izvoz iz SAD-a, pa je do kraja prošle godine dosegnuo rekordnih 3,2 milijuna barela dnevno.

“Izvoz sirove nafte iz SAD-a snažno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, a očekuje se i nastavak takvog trenda”, pišu analitičari brokerske kuće Banchero Costa.

Norbert Ruecker iz švicarskog Julius Baera procjenjuje: “Sjedinjene Države se kreću prema energetskoj neovisnosti i na putu su da u sljedećoj godini postanu veći izvoznik nego uvoznik, zahvaljujući povećanju proizvodnje iz škriljaca”.

Očekuje se smanjenje proizvodnje u SAD-u

No, proizvodnja bi uskoro mogla pasti. Na to ukazuje podatak tvrtke Baker Hughes da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen treći tjedan zaredom, i to za čak 21 postrojenje, što je njihov najveći pad od veljače 2016. godine.

Zbog toga je ukupan broj aktivnih postrojenja skliznuo na 852, najnižu razinu od svibnja 2018. godine.

Doduše, to je znatno više nego u istom lanjskom razdoblju, kada ih je bilo oko 750, no mnogi analitičari procjenjuju da će u ovoj godini, po prvi put nakon tri godine, u SAD-u biti smanjen broj aktivnih postrojenja jer su proizvođači smanjili proizvodne planove u 2019. zbog nesigurnosti u vezi oporavka cijena nafte.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.