Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

OVO SE TIČE CIJELE HRVATSKE: Jedna od najvećih obmana Plenkovićeve Vlade

Autor: Iva Međugorac

Hvalite me usta moja, mantra je to kojom se vode predstavnici vlasti u Hrvatskoj, kako oni aktualni, tako i oni koje smo otpravili u ropotarnicu prošlosti. Hvalio se početkom godine smanjenjem PDV-a na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja, isporuku živih životinja te pelene s 23 na 13 posto, ministar financija Zdravko Marić.

Tvrdio je da će smanjenje PDV-a na prehrambene artikle te proizvode, pojeftiniti za oko deset posto što je trebalo donijeti više od milijarde kuna u džepove potrošača, ali od toga nema ništa. Naime, prema posljednjoj analizi Državnog zavoda za statistiku pad cijena kod proizvoda na koje je smanjen PDV dogodio se isključivo s voćem u odnosu na isto razdoblje lani.

Voće je pojeftinilo za 11,6 posto. Za svega 2,4 posto pale su cijene mesa, a da priča bude potpuno apsurdna povrće je poskupjelo za tri posto. Smanjenje PDV-a nije se osjetilo niti na cijeni ribe i morskih plodova, te su cijene  porasle za 1,1 posto. Mlijeko, sir i jaja poskupjeli su za 0,3 posto. U ljetnim mjesecima, konkretnije u kolovozu, drastično su porasle cijene alkohola i duhana i to za gotovo pet posto.

Da Hrvatima nije lako potvrđuje i podatak o tome kako su za 3,8 posto porasle cijene vode, struje, plina i ostalih goriva. Cijene opreme za kućanstvo i pokućstva također su porasle za 0,1 posto, a isto se dogodilo i s cijenama u restoranima  i hotelima koje su ‘otišle gore’ za 2,9 posto.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.