OVA KRIZA IMA JEDNU DOBRU STVAR! Analitičar otkriva detalje: ‘Što doista možemo očekivati?’

Autor:

”Ako se epidemijski rizik relativno brzo završi, udar na hrvatsko gospodarstvo bit će slabiji, ali ako potraje, bit će jači, a moguć je i pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 10-ak posto”, kazao je u utorak Danijel Nestić, ekonomist sa zagrebačkog Ekonomskog instituta u emisiji RTL Direkt.

Kao što je poznato zbog širenja koronavirusa brojne tvrtke ne rade, građani manje troše, svaki treći radnik je na minimalcu, a otkaza je iz dana u dan sve više. “Ovo je početak i treba se nadati da će Vladine mjere barem privremeno zaustaviti rast broja nezaposlenih. Za nadati se da će u drugom dijelu godine izostati eksponencijalni rast. Gospodarstvo je snažnije no 2008., vladine mjere također, tu su i sredstva iz Europske unije, pa vjerujem da nećemo dosegnuti rekordne razine od 400.000 nezaposlenih iz prethodne krize”, kazao je Nestić referirajući se i na prvotni paket Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu.

Kreće rigorozna štednja: Vlada reže plaće, zaustavlja javnu nabavu i zapošljavanja, prijeti gradovima da uvedu uštede

”U međuvremenu se perspektiva promijenila, mjere će trajati duže i gospodarstvo zahtijeva dodatne mjere“, kazao je Nestić dodajući da je gotovo neizbježno otpisati dio dugova gospodarstvu, a neminovaj je i pad BDP-a.

“Situacija je iz dana u dan promjenjiva i doista je vrlo teško nešto reći, ali sigurno je da će biti snažan udarac. Ne možemo govoriti o prognozi nego procjeni, ali moguće da će biti i desetak posto”, kazao je Nestić povlačeći paralelu ove krize s onom iz 2008. godine.

“Po snazi i udaru to je tu negdje, ali ova kriza ima jednu dobru stvar. Donesena je izvana, uzrok nije u samom gospodarstvu, pa ako se relativno brzo završi epidemijski rizik, udar će biti slabiji, ali ako potraje, mogao bi biti jači”, zaključio je Nestić.

OPORBA STALA UZ VLADU! ‘Vladine mjere su dobre, ali želimo da budu još bolje’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.