foto: energypress.net

OSTALI BEZ KREDITA Pozvali tvrtke da covid kredite zatraže preko portala Fine, a Hamag ih uopće nije uzeo u razmatranje!

Autor: D.Kt.

Da su poduzetnici naprasno ostali bez pompozno najavljivanih covid kredita doznali su iz priopćenja Hamag Bicroa od 5. svibnja u kojemu se poduzetnike obavještava da je kreditna linija zaključena. U međuvremenu je pokrenut portal Mjere, na platformi Fine, koji je poduzetnicima trebao omogućiti on-line prijavu zahtjeva za covid kredite i općenito im olakšali mogućnost dobivanja državnih potpora i kredita u vrijeme epidemije.

Portal je također imao algoritam koji je izračunavao pogođenost poslovnog subjekta covidom, famozni covid score, kako bi se istome odobrio traženi kredit. I cijelo vrijeme od predaje zahtjeva na portalu Mjere bio je vidljiv status poduzetnika koji je aplicirao za zajam, s naznakom “u obradi”.

No, na obradi je i završilo, a od kredita – ništa. Naime, brojni poduzetnici svoje su zahtjeve za covid kreditima predali upravo preko portala Mjere, i nakon što je od predaje zahtjeva prošlo previše vremena, kredit im nije odobren, a iz Hamag Bicroa ih nitko nije kontaktirao, izravno su se obratili agenciji. Iz agencije su im poručili da” vaši zahtjevi nisu vidljivi u našem sustavu, pošaljite mail da provjerimo o čemu se radi”. Na poslani mail im nitko nije odgovorio i nakon nekoliko ponovnih poziva u agenciju rečeno im je da portal Mjere ne služi ničemu i da su trebali poslati zahtjev direktno Hamag Bicrou jer oni ne obrađuju zahtjeve predane preko portala Mjere! A s obzirom da su prijave za covid zajmove zaključene, ne mogu uzeti ni njihovu prijavu preko portala! Uz tradicionalno birokratsko “žao nam je” savjetovali su ih da probaju s HBOR-om.

BANKE UPOZORAVAJU: Ne otvarajte ovu SMS poruku, mogli biste ostati bez novca s računa!

Tako su poduzetnici koji su poslušali državu i preko portala Mjere zatražili kredit ostali bez kredita upravo zbog toga što su aplicirali preko tog portala. Na službeni upit naše redakcije da objasne zašto se zahtjevi za covid kredite zaprimljeni preko portala Mjere nisu obradili iz Hamag Bicroa su nam odgovorili nakon tri dana su nam odgovorili da “nažalost nismo nadležni očitovati se po tom pitanju”!  Apsurdistan na najjače!

Udrugu Glas poduzetnika ovakve situacije ne čude. Izvršni direktor udruge Dražen Oreščanin navodi da su već imali probleme s portalom Mjere, primjerice u izračunima pogođenosti poduzetnika covidom jer algoritam nije predvidio određene situacije (poput zabrane otpuštanja radnika, iako su u nekim tvrtkama radnici iz BiH sami odlazili natrag u domovinu zbog epidemije i sl.), pa kaže da su i slučajevi gubitka kredita preko spomenutog portala mogući.

Oreščanin navodi da i inače akcije između raznih ministarstava i agencija nisu koordinirane, što se posebno dobro vidi u ovakvim slučajevima, ali napominje i da agencije, poput Hamag Bicroa, nemaju dovoljan broj ljudi za obradu velikog broja predmeta.

No, to ih ne opravdava od činjenice da su pojedine tvrke uskratili za kredite zbog katastrofalno loše koordinacije između tijela državne uprave.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.