Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Ona će upravljati našim mirovinama, a od HZMO-a je dosad mjesečno dobivala plaću od 20 tisuća kuna

Autor: Dnevno

Do nedavnog imenovanja u Upravu Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje plaćao je Renati Gecan-Milek 20.000 kn mjesečno na ugovor o djelu od 1. srpnja 2019., što ukupno dosad iznosi 200.000 kuna, piše danas Večernji list.

Renata je posao dobila bez natječaja, uz objašnjenje da joj je referenca izrada Poslovnog plana za koji je plaćena. Druga joj je referenca bila prethodno iskustvo, a za jedino iskustvo u investicijskom društvu pravomoćno ju je osudio Visoki prekršajni sud RH 1. ožujka 2018., što znači da su joj najveća preporuka za upravljanje našim mirovinama prekršaji vezani uz prekoračenje izloženosti imovine Raiffeisen Investa obveznicama Nexea.

Vanjska suradnica

“Renata Gecan-Milek od 1. srpnja 2019. vanjska je suradnica HZMO-a zadužena za razvoj i implementaciju strategije osnivanja MOD-a, izradu nacrta poslovnih politika, poslovnih planova i ostale aktivnosti. U skladu s tim sklopljen je ugovor o djelu na iznos od 20.000 kn mjesečno (neto), što je u skladu sa standardima financijske industrije, iskustvom i traženim referencama”, potvrdili su u HZMO-u nakon opetovanog pitanja o honoriranju, tek nakon pozivanja na činjenicu da je posrijedi proračunski novac i javni interes.

Ističu da zakon ne zahtijeva raspisivanje javnog natječaja za upravu MOD-a te da je Hanfa ustvrdila kako Renata Gecan-Milek ispunjava sve uvjete.

“Tijekom cijelog postupka aktivno smo sudjelovali na svim ročištima te u konačnici pravno možemo uzeti u obzir samo konačnu presudu. Drugih prekršajnih ili kaznenih pravomoćnih presuda protiv gospođe Gecan-Milek nema”, rekli su iz Hanfe o njezinoj optužnici.

Visoki prekršajni sud pak u presudi navodi da je nedvojbeno utvrđena krivnja za prekršaj, a okolnosti u žalbi nisu takve da bi se okrivljenici mogli ekskulpirati za prekršaje iz čl. 232. koji se odnose na poštivanje ograničenja ulaganja u vrijednosne papire istog izdavatelja, dok istodobno Hanfa to naziva tzv. pasivnim prekoračenjem.

“S obzirom na značaj i primarno tehničku narav prekršajnog propusta i da je proteklo gotovo deset godina od počinjenja prekršaja kao i činjenice da se radilo o solidarnoj odgovornosti gospođe Gecan-Milek zajedno s ostalim osobama ovlaštenim za zastupanje, Hanfa je procijenila da to ne može biti zapreka za odgovorno upravljanje mirovinskog društva u budućnosti”, prenosi njihovo obrazloženje Večernji list.

Tvrtke radije plaćaju kazne nego da zaposle osobe s invaliditetom: Lani platile više od 200 milijuna kuna!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.