Ilustracija Foto: Profimedia

OECD ublažava procjenu pada globalnog gospodarstva, ali upozorava da će većina zemalja osjetiti značajan pad

Autor: Hina

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) ublažila je u srijedu procjene pada globalnog gospodarstva u 2020., ali je upozorila da bi u većini gospodarstava razina aktivnosti na kraju 2021. trebala biti niža nego na kraju 2019.

U OECD-u sada predviđaju da će se globalni bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj godini smanjiti za 4,5 posto. U lipnju predviđali su pad za šest posto.

Globalno bi gospodarstvo potom u 2021. trebalo porasti pet posto, što znači da će biti u neznatnom plusu u usporedbi s krajem 2019., prije izbijanja pandemije, napominju.

Najnovije procjene polaze od pretpostavke o lokalnim, sporadičnim slučajevimae koronavirusne zaraze, koji će se rješavati lokalno, ciljanim mjerama, a ne potpunom karantenom koja je rezultirala rekordnim padom BDP-a u mnogim zemljama u razdoblju od travnja do lipnja.

Također pretpostavljaju da cjepivo za Covid 19 neće biti dostupno u većoj količini prije kraja 2021. godine.

I novoprognozirani pad globalnog BDP-a, iako blaži no što se početno očekivalo, bit će bez presedana u novijoj povijesti, istaknuli su u OECD-u.

Dodaju da se izgledi uvelike razlikuju od zemlje do zemlje, pri čemu su za Europu, SAD i Kinu poboljšani, a pogoršani za Indiju, Meksiko i Južnoafričku Republiku.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi po njima ove godine pasti 7,9 posto, a u iduće porasti 5,1 posto. U lipanjskim procjenama predviđali su pad od 9,5 posto u ovoj godini, a možda i od 11,5 posto, u slučaju većeg drugog vala epidemije koronavirusa.

Za njemačko gospodarstvo sada predviđaju 5,4-postotni pad u ovoj godini, a rast od 4,6 posto u idućoj.

Američko bi se gospodarstvo ove godine trebalo smanjiti 3,8 posto u 2020., nakon čega bi iduće godine trebalo porasti četiri posto.

Kineski BDP trebao porasti 1,8 posto u ovoj godini, a u idućoj poskočiti osam posto, predviđaju u OECD-u.

“U većini gospodarstava razina aktivnosti trebala bi i na kraju 2021. biti slabija nego na kraju 2019., prije izbijanja pandemije, i značajno slabija no što se prognoziralo prije pandemije, što naglašava rizik dugotrajnih šteta povezanih s pandemijom”, upozorio je OECD.

Daljnji pad potrošačkih cijena. U kolovozu pale 0,1 posto

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.