Ilustracija

ODUZIMANJE IMOVINE Uvode se oštre kazne za one koji ne mogu dokazati porijeklo imovine

Autor: Dnevno

Porezno rasterećenje dohotka koje je dio novog paketa poreznih promjena odnosi se samo na primanja ostvarena s poreznim pokrićem, dok će se ona sumnjiva oštrije oporezivati.

Građanima kojima se utvrdi nesrazmjer dohotka i imovine razrezuje se porez po stopi od 54 posto (najviša stopa za drugi dohodak od 36 posto uvećana za 50 posto), prema dosadašnjim propisima.

Od početka iduće godine stopa ‘kaznenog poreza’ bi se udvostručila. Naime, redovnu poreznu stopu, koja se poreznim izmjenama spušta s 36 na 30 posto, obračunavao bi se dvostruki iznos poreza (100 posto) te bi se u konačnici razrezivao porez po stopi od 60 posto, piše Tportal.

Ministarstvo financija objašnjava da se tako stimulira poslovanje i prikazivanje primitaka u skladu sa zakonskim propisima. 

Navode da je predloženo smanjenje svih poreznih stopa, tj. porezno rasterećenje onih poreznih obveznika koji prijavljuju primitke u skladu sa zakonskim propisima te povećanje poreznog opterećenja za one koji ih ne prijavljuju u skladu sa zakonskim propisima kojima se utvrđuje porez na dohodak od drugog dohotka po osnovi razlike vrijednosti imovine i visine sredstava kojima je stečena (nerazmjer imovine).

Nesrazmjer između iskazanog dohotka i stečene imovine utvrđen je kod 970 građana u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde kuna od 2010. do kraja 2018. godine, prema podacima Porezne uprave.

Financijske istrage povezane s podrijetlom imovine provodi Porezna uprava te Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara (tzv. porezni uskok) ustrojen u užem dijelu Ministarstva financija tako što se uspoređuju podaci o svim primicima građana s osobnom imovinom i ostalim izdacima, a cilj je ustanoviti je li porezni obveznik prijavljenim prihodima doista mogao platiti imovinu koju je kupio.

Kada se u kaznenom postupku utvrdi da je riječ o nepripadnoj imovinskoj koristi uz odgovarajuću kaznu, koja može biti novčana ili zatvor, oduzima se cjelokupna imovinska korist.

Ako pak postoji evidentan nesrazmjer između dohotka i stečene imovine, koji porezni obveznik ne može opravdati, a nije moguće dokazati kazneno djelo, poreznici razrezuju ‘kazneni porez’, trenutno po stopi od 54 posto, a ubuduće po uvećanoj stopi od 60 posto.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.