Pixabay

ODUSTALI OD ŽALBE: Ovo je konačna pobjeda Hrvatske nad Slovenijom

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Pravo hrvatskih vinara na korištenje naziva “teran” više ne može osporavati pošto je istekao rok u kojem se Slovenija mogla žaliti na presudu Općeg suda EU, rečeno je u petak u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Riječ je o u postupku koji je Republika Slovenija pokrenula protiv Europske komisije radi poništenja Delegirane uredbe EU kojom je hrvatskim vinarima potvrđeno pravo korištenje naziva “teran“ na etiketama boca vina iz Republike Hrvatske koje nose zaštićenu oznaku izvornosti “Hrvatska Istra“.

Opći sud EU presudom 9. rujna potvrdio valjanost Delegirane uredbe i njezinu usklađenost s pravnom stečevinom EU, odbacio je tvrdnje da je Europska komisija svojim delegiranim aktom Hrvatskoj išla u prilog mimo europskih pravila.

Slovenija je imala pravo na žalbu na tu sudsku odluku, ali je odlučila da je neće iskoristiti.

MVEP je u petak na pitanje Hine odgovorio da je pravomoćnošću odluke ispravljena nepravda koja je hrvatskim vinarima počinjena nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada im se sa slovenske strane osporavalo pravo na korištenje naziva “teran“ u označavanju vina.

Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.