Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL

ODLIČAN BIZNIS! JABUKE IDU KAO LUDE! Beračica oduševljena: ‘Da se zaraditi! Vruće je ali zaboravite kad dođe novac!’

Autor: Dnevno

U ranu zoru, zajedno sa suncem, u baranjske voćnjake izašli su i prvi berači jabuka.

“Proljetos je bio mraz, i to u četiri navrata, tako da će biti puno manje jabuke nego prošle godine”, rekao je voćar Ivan Bašić.

Iako je jabuka puno manje, voćari su ove godine zadovoljni otkupnom cijenom.

“Mislim da ono što se događalo prijašnjih godina, s otkupnom cijenom od jednu do 1,5 kuna i nižom cijenom, stvarno nije išlo. Ove godine je cijena obećavajuća i navodno će biti oko četiri kune”, rekao je Bašić.

Osim voćara zadovoljni su i berači. Beračica Vesna Vrabanec rekla je da je zbog vrućine teško, “ali kad se dobije novac, zaboravi se da je vruće”. Isto je rekla i Biserka Marušić: “Da se lijepo zaraditi i malo uštedjeti.”

Za razliku od prijašnjih godina, ove nam godine voćari govore da nemaju problem s radnom snagom. Bašić neće imati problema ni s prodajom jer je prošle godine njegova hladnjača otvorila svoja vrata, a za njom čeznu svi voćari.

Vidio sam da ne ide daljnja proizvodnja bez hladnjače. Ona je meni sad točka na i za moje voćarstvo”, rekao je Bašić.

Plasman na tržištu olakšalo mu je i to što se učlanio u proizvođačku organizaciju. Tvrdi da bez udruživanja nema ni budućnosti.

“Zajednički nastupamo na tržištu, u prodaji, nabavi zaštitnih materijala, repromaterijala. Osim toga, to mi olakšava prodaju”, rekao je.

Hrvatski voćari godišnje proizvedu 100.000 tona jabuka, a prosječan Hrvat svake godine pojede tek 12 do 15 kilograma jabuka, javlja Dnevnik.

HOROR U MEĐIMURJU: Nemarni roditelji držali petero djece u nemogućim uvjetima! Teško je zamisliti ovakav život u 21. stoljeću!

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.