Foto: Damir Krajac / CROPIX

Novotny: ‘Nakon epidemije koronavirusa slijedi gospodarska kriza’

Autor: D.Kt.

“Epidemija koronavirusa ostavit će dugoročne posljedice na hrvatsku ekonomiju i već sada se moramo pripremiti na krizu koja će uslijediti nakon epidemije da nam se ne bi ponovila 2008. godina kada smo naizgled pebrdoili krizu, da bi nakon toga usliejdila dugotrajna recesija iz koje smo se izvukli tek prošle godne”, rekao je ekonomski analitičar dr. Damir Novotny gostujući u ‘Studiju 4’  HTV-a dodavši da su nema sektora u nacionalnoj eonomiji koji nije pogođen koronavirusom.

Ustvrdio je da je situacija prilično zabrinjavajuća te da su posebno pogođeni mali poduzetnici jer nemaju vlastitog kapitala, aktivnosti su zaustavljene, troškovi im rastu, a prihodi padaju. Vladin prijedlog da se takvima omoguće mikrokrediti s kamatom od 0,5 posto Novotny drži dobrom mjerom ako se malim poduzetnicima omogući likvidnost, no ako i dalje ne budu imali prihoda otplata takvih kredita će doći u pitanje.

„Ako se želimo pripremiti za krizu koja će uslijediti nakon epidemije malim poduzetnicima Vlada mora pomoći jednokratkno, poput najava da će im se isplaćivati iznos minimalne plaće za radnike, što će ići iz Kohezijskih fondova i proračunskih zaliha EU proračuna“, kaže Novotny dodavši da je ovo ujedno prilika Vladi da ubrza usmjeravanje novca iz EU fondova u proizvdnju hrane i prerađivačku industriju.

S prijedlogom da banke omoguće produljenje otplate kredita poduzećima i građanima Novotny kaže da treba biti oprezan jer dužnici s reprogamiranim kreditima bankama postaju rizični zbog čega banke moraju povećavati rezervacije za tzv. loše kredite i tu se, kaže  Novotny, mora paziti da se kriza iz realnog sektora ne prelije u bankarski, kako ne bismo napravili „više štete nego koristi“. Konačno, napominje Novotny, banke u Hrvatskoj su s 30-ak milijardi eura visoko likvidne, a glavni izvor financiranja je štednja hrvatskih građana, a ne stranih državljana, pa banke, iako u stranom vlasništvu, likvidnost neće prelijevati u svoje matične banke u inozemstvu.

Novotny smatra da neće doći do zatvaranja granica barem što se tiče roba jer „roba mora cirkulirati“.

„Ovo nije kriza jer još uvijek postoji potražnja za robama, no kretanje ljudi i roba je jako ograničeno“, pojasnio je Novotny dodavši da će se tvrtke iz sektora usluga najbrže oporaviti, dok izvoznicima slijedi težak oporavak.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.