NOVI STATISTIČKI PODACI: Potrošačke cijene nepromijenjene u rujnu u odnosu na isti mjesec 2019.

Autor: S.P./Hina

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu su u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec u prosjeku ostale nepromijenjene, prekinuvši tako petomjesečni uzastopni pad, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U kolovozu su, naime, maloprodajne cijene na godišnjoj razini pale za 0,1 posto, srpnju 0,3 posto, u lipnju za 0,2 posto, svibnju za 0,6 posto, a u travnju za 0,2 posto, što je bio njihov prvi međugodišnji pad od kraja 2016. godine.

Na godišnjoj razini, stagnaciji potrošačkih cijena pridonio je rast cijena u kategoriji alkoholnih pića i duhana koja čini 5,2 posto košarice proizvoda, s zabilježenim porastom od pet posto. Slijedi kategorija rekreacije i kulture (5,5 posto u košarici proizvoda) u kojoj su cijene porasle 1,9 posto. Pri tome je i kategorija hrana i bezalkoholna pića, s već spomenutim najvećim udjelom u košarici proizvoda, zabilježila pozitivna godišnja kretanja, po stopi od 1,1 posto, objavila je Hina.

S druge strane, pad cijena zabilježen je u kategoriji prijevoza (15,1 posto u košarici proizvoda) po stopi od 4,3 posto, potaknut padom u potkategoriji goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (-9,2 posto). Slijedi pad u kategoriji stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva koja u u košarici proizvoda sudjeluje sa 16,3 posto, a zabilježila je pad cijena od 1,7 posto.

Promatrajući cijene dobara i usluga bez energije na godišnjoj je razini zabilježen rast od 1,1 posto odnosno 1,4 posto kumulativno (u razdoblju od siječnja do rujna u odnosu na isto razdoblje lani). Kod prosječnih cijena bez energije i hrane zabilježen je rast od 1,2 posto (u kumulativnom izrazu jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani). To ukazuje na zamjetan utjecaj pada cijena energije.

Potrošačke cijene dobara u strukturi čine ukupno 74 posto te su na godišnjoj razini bile niže za 0,6 posto, dok su s druge strane, cijene usluga zabilježile godišnji rast od 1,4 posto.

“Do kraja godine očekujemo nastavak blagih negativnih godišnjih stopa kretanja inflacije. Uz izostanak pritisaka sa strane potražnje i pritisci s troškovne strane ostat će potisnuti. Obzirom da je prosječna godišnja stopa inflacije od siječnja do rujna 0,3 posto ostajemo pri našim očekivanjima o stagnaciji prosječnih potrošačkih cijena u ovoj godini s očekivanim blagim ubrzavanjem dinamike u 2021. godini”, ističu analitičari Raiffeisen banke.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene bile više 0,8 poto, dok su u razdoblju od prvih devet mjeseci ove godine prosječno više za 0,3 posto u usporedbi s istim razdobljem lani.

Podaci za rujan zaokružili su statistiku za treće ovogodišnje tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje lani, potrošačke cijene niže su za 0,1 posto.

Najznačajniji doprinos rastu potrošačkih cijena na mjesečnoj razini u rujnu došao je od viših cijena u kategoriji odjeće i obuće (6,4 posto u potrošačkoj košarici proizvoda) koje su u rujnu ostvarile razmjerno snažan dvoznamenkasti rast od 19,6 posto u odnosu na kolovoz (uslijed novih jesenskih kolekcija odjeće i obuće).

Pozitivan doprinos mjesečnom rastu cijena kod ostalih kategorija bio je značajno slabiji.

S druge strane, mjesečni rast potrošačkih cijena ublažen je ponajprije negativnim doprinosom cijena iz kategorije hrane i bezalkoholnih pića, koje u potrošačkoj košarici proizvoda zauzimaju najveći udio (26 posto), a u promatranom mjesecu bile su 0,6 posto niže u odnosu na kolovoz.

Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.