flickr

Njemačko gospodarstvo ‘jaše na krilima recesije’

Autor: A.B.

U tri mjeseca njemačko je gospodarstvo poraslo za 2.2 posto do kraja lipnja, što predstavlja najveći kvartalni rast u više od 20 godina, pokazuju službene brojke.

U tri mjeseca njemačko je gospodarstvo poraslo za 2.2 posto do kraja lipnja, što predstavlja najveći kvartalni rast u više od 20 godina, pokazuju službene brojke. Glavni razlog neočekivanom rastu bio je pojačan izvoz potpomognut oslabljenim eurom.

– Takav rast kvartal za kvartalom nije bio zabilježen još od ujedinjenja Njemačke – kažu u nacionalnom uredu za statistiku Destatisu.

Novac u džepu

Eurozona također ubrzala

Gospodarstvo eurozone u kvartalu je poraslo za jedan posto, a francusko za 0.6 posto, dok je u prva tri mjeseca ove godine rast bio 0.2 posto. Španjolsko je gospodarstvo poraslo za 0.2 posto u drugom kvartalu, dok je u prva tri mjeseca imalo rast od 0.1 posto.

Njemačko je pak gospodarstvo u prva tri mjeseca ove godine poraslo s 0.2 posto na 0.5 posto. Uz veliki doprinos uvoza, ubrzanom rastu u drugom kvartalu pomogli su potrošnja domaćinstava i vlade. Analitičari su očekivali jak rast od jedan do 1.5 posto.

– Jak rezultat drugog kvartala u njemačkom gospodarstvu je impresivan, ali ne i iznenađujući. Njemačko je gospodarstvo uglavnom uživalo pogodnosti dvaju čimbenika: sustizanje u građevinskom sektoru nakon teške zime i jake strane potražnje za njemačkim dobrima – kaže Carsten Brzeski iz Financijskih tržišta ING.

Ritam će se usporiti

Ipak, unatoč jakim brojkama, ekonomisti ne očekuju da će njemačko gospodarstvo nastaviti tako ubrzanim ritmom.

– Gledajući unaprijed, gotovo je nepotrebno reći da je sadašnji trenutak rasta teško održiv u nadolazećim mjesecima. Uz jednokratan učinak na sektor građevine i normaliziranje rasta izvoza, njemački će se rast vratiti na uobičajene brojke – kaže Brzeski.

Kvartalne brojke iz Njemačke, Francuske i Španjolske pokazuju da se gospodarski oporavak u Europi počeo ubrzavati između travnja i lipnja. Ujedinjeno Kraljevstvo također je zabilježilo neočekivani rast od 1.1 posto za isto razdoblje. Međutim, u SAD-u je godišnji rast za kvartal pao s 3.7 posto na 2.4 posto u prva tri mjeseca ove godine, što je podiglo pitanja o jačini oporavka u najvećem svjetskom gospodarstvu, piše BBC News.

Soros: Njemačka će ‘mirisati poput ruža’ (sve dok se Europa ne raspadne)

Autor:A.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.