Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

NIKOLINA BRNJAC: ‘Nezahvalno je davati procjene za turističku 2021., sigurnost je jedan od preduvjeta putovanja’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i ove je godine, uz poštivanje epidemioloških mjera, organizirala Kongres hotelijera, koji je prepoznat kao središnje mjesto razmjene znanja i informacija o hotelijerstvu i turizmu Hrvatske.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac XXII. Kongres hotelijera otvorila je online uvodnim izlaganjem na temu Hrvatski turizam u (post)korona razdoblju i strategija razvoja turizma.

“Nakon godina kontinuiranog rasta turističke potražnje i ostvarenih rekordnih rezultata, ove se godine nalazimo u bitno drugačijim okolnostima, suočeni s krizom uzrokovanom pandemijom, koja je snažno pogodila čitav turistički sektor, posebice hotelsku industriju. Vlada Republike Hrvatske od početka proglašenja pandemije pa do danas ulaže značajne napore kako bi odgovarajućim i pravovremenim mjerama pomoći gospodarstvu utjecala na ublažavanje negativnih posljedica krize, stavljajući zaštitu zdravlja i života građana kao prioritet”, uvodno je istaknula ministrica.

Podsjetila je kako je jučer predstavljen i novi paket mjera vrijedan 2,1 milijardi kuna, kojim se nastoji pomoći poduzetnicima i očuvati radna mjesta. Ministarstvo turizma i sporta nastavlja i s provedbom kreditne linije za subvenciju kamata po kreditima, za što je u ovoj godini osiguran iznos veći od 26 milijuna kuna.

“Svjesni smo izazova s kojima se susrećete. U cilju dodatne pomoći i vašem poslovanju pokrenuli smo aktivnost izrade novog Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i povezanim djelatnostima, koji ćemo uskoro uputiti na odobrenje Europskoj komisiji, potom na usvajanje Vladi Republike Hrvatske”, poručila je Nikolina Brnjac.

Pojasnila je kako je cilj ovog Programa, inicijalno procijenjenog na 1,5 milijardi kuna, garancijskim shemama i subvencijom kamate pružiti financijsku podršku poduzetnicima s naglaskom na mjere osiguranja likvidnosti i omogućavanja lakšeg pristupa financiranju, a sve kako bi se stvorili uvjeti za brži oporavak od trenutne krize.

U sljedećim godinama novi temelji razvoja turizma




Ministrica Brnjac istaknula kako je Ministarstvo turizma i sporta započelo pripremu desetogodišnje Strategije razvoja održivog turizma, vodeći posebno računa o načelima održivog razvoja, a kroz sedmogodišnji Nacionalni plan osigurat će se detaljna razrada mjera, aktivnosti, očekivanih rezultata i projekata kao i potrebnih analitičkih podloga za kvalitetnije pozicioniranje turizma u proračunu EU za razdoblje od 2021. – 2027. godine.

“Proces izrade ovih strateških dokumenata jednako je važan kao i njihovo konačno usvajanje. Važno je da svi vi, ako i ostali dionici u turizmu, budete uključeni u sve faze izrade. S tim ciljem predvidjeli smo inkluzivan i transparentan proces. Od velike je važnosti da zajedno odlučimo kakav turizam možemo i trebamo razvijati te da zajednički postavimo ciljeve koje trebamo ostvariti. Jedino tako možemo imati primjenjivu Strategiju za predstojeće razdoblje u kojoj ćemo pronaći rješenja za izazove koji nam se nameću, ali i rješenja za put naprijed u turizmu nakon COVID krize”, rekla je Nikolina Brnjac.

Ministrica je naglasila kako je za sljedeću turističku sezonu nezahvalno davati bilo kakve procjene te dodala kako je sigurno da će jedan od glavnih preduvjeta za putovanje biti upravo sigurnost.




“Pred nama su važne godine u kojima ćemo stvarati nove temelje razvoja hrvatskog turizma. Svi imamo nevjerojatnu priliku krenuti u novo desetljeće s novim strateškim okvirima za turizam, koji će se sustavno i dosljedno osloniti na europska sredstva”, zaključila je ministrica.

 

 

 

 

 

 

 

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.