Flickr

NEMA ŠANSE DA POGODITE! Nutricionistkinja otkrila: Gdje se u Hrvatskoj najnezdravije jede?

Autor: dnevno.hr

Komentirajući novi porez na zaslađena pića, gošća N1 televizije, magistra nutricionizma i konzultantica za prehrambenu industriju Diana Gluhak govorila je o prehrambenim navikama Hrvata te naglasila kako su poskupljenje i porezi na slatke sokove zapravo gradnja kuće od krova.

“Kada pogledate što bi se postiglo tim porezom na zaslađena pića, vidite da je to jedna polovična mjera, koliko god da je pozdravljena. Međutim, mi moramo razmišljati o našem tržištu”, rekla je Gluhak, dodajući kako moramo imati viziju što učiniti s njim i prehrambenom industrijom, a pritom naglasak treba staviti na najmlađe. “Danas već vidimo da su neke prehrambene navike djece u školama dosta loše. Prehrambeni jelovnici u školama nisu nešto čime se možemo hvaliti, a prehrambene navike djece mijenjaju se u osnovnim školama. Više od trećine djece danas se bori s kilogramima, s povišenom tjelesnom težinom”, ističe stručnjakinja te upozorava da su najgore prehrambene navike u Dalmaciji, gdje se potpuno zaboravila mediteranska prehrana. ”Ondje najmanje škola ima organiziranu prehranu”, ustvrdila je, a da se prehrambena idustrija promijeni, prije samog poreza, potrebni su vrijeme i edukacija tržišta, s obzirom na to da je potrošač taj koji definira kako se pune police u trgovinama.

Kad je riječ o novcu od poreza na zaslađena pića, Gluhak Spajić istaknula je kako bi bilo idealno “da taj novac ode u edukaciju, u znanost, u obrazovanje”, posebice mladih, s obzirom na to da su oni ti koji su “game changeri”.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.