pxhere

NAKON POSRTANJA U RUJNU: Promet u maloprodaji se stabilizirao

Autor: Hina

Promet u europskoj maloprodaji stabilizirao se u listopadu na mjesečnoj razini, nakon posrtaja u rujnu, dok je na godišnjoj razini nastavljen rast koji traje još od 2013. godine, pokazuju procjene europskog ureda za statistiku.

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji Europske unije porastao je u listopadu za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima Eurostata smanjen za 0,3 posto.

Najviše je razini porastao promet na benzinskim stanicama, za 0,8 posto. Slijedi kategorija hrane, pića i duhanskih proizvoda s povećanjem prometa za 0,5 posto.

U širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda zabilježen je pad prometa za 0,3 posto, pokazuju izračuni europskog statističkog ureda.

Oporavak prometa u maloprodaji zabilježen je u listopadu i u eurozoni, iskazan u povećanju obujma prometa u trgovini na malo za 0,3 posto u odnosu na rujan kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima pao za 0,5 posto.

Najveći je rast prometa zabilježen u kategoriji motornih goriva, za jedan posto. Slijede hrana, piće i duhanski proizvodi s povećanjem obujma prometa na mjesečnoj razini za 0,6 posto.

U kategoriji neprehrambenih proizvoda promet je smanjen za 0,1 posto.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najveći rast obujma prometa u maloprodaji u listopadu na mjesečnoj razini zabilježen je u Sloveniji, za 7,9 posto. Slijede Portugal s 2,3 posto i Austrija s 1,6 posto.

Najviše se smanjio promet u maloprodaji Finske, za dva posto, te Danske i Švedske, za po 1,2 posto.

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođen obujam promta u maloprodaji 28-člane Europske unije porastao u listopadu za 2,1 posto, nakon revidiranog 1,3-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu, pokazuju izračuni europskog statističkog ureda.

”Time je nastavljen trend godišnjega rasta, koji kontinuirano traje od srpnja 2013. godine. To je djelomično rezultat povoljnijega trenda na tržištu rada te kretanja potrošačkog optimizma koji je, iako i dalje negativan, bio znatno povoljniji u odnosu na prethodno razdoblje, od 2008. do 2013.”, navodi se u osvrtu analitičara Hrvatske gospodarske komore (HGK) na izvješće Eurostata.

Najviše je porastao promet u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 2,4 posto, te na benzinskim stanicama, za 2,3 posto.

U kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda zabilježeno je povećanje prometa za 1,9 posto.

Osjetno brži rast prometa u maloprodaji zabilježen je u listopadu i u eurozoni, za 1,7 posto, nakon revidiranog 0,3-postotnog povećanja u mjesecu ranije.

Najsnažniji rast prometa zabilježen je u kategoriji hrane, pića i duhana, za 2,3 posto. Slijede neprehrambeni proizvodi s rastom prometa u malorpodaji za 1,7 posto.

Najmanje je porastao promet na benzinskim stanicama, za 1,5 posto.

Među zemljama članicama, najveći je skok prometa u maloprodaji zabilježen u Sloveniji, za 13,3 posto. Slijede Irska s povećanjem prometa za 8,4 posto i Litva sa 7,3 posto.

Pad prometa u maloprodaji na godišnjoj razini zabilježen je na Malti, za 2,3 posto, u Finskoj, za jedan posto, i u Luksemburgu, za 0,3 posto.

Podatke o prometu u trgovini na malo Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak.

Autor:Hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.