Nakon otvaranja trgovačkih centara i kafića broj izdanih računa u ugostiteljstvu porastao za 487 posto!

Autor: dnevno

Treći val popuštanja epidemioloških mjera od 11. svibnja – od kada je omogućen rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata – u prošlom je tjednu povećao promet u trgovini i ugostiteljstvu te je broj fiskaliziranih računa u odnosu na tjedan ranije povećan za 20 posto, a njihov iznos za 13 posto, no na godišnjoj razini ukupne su brojke i dalje u minusu, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.

U prošlom tjednu, od 11. do 17. svibnja u usporedbi s tjednom prije, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima porastao je za 20 posto, a izdano je ukupno 33,4 milijuna računa, s 13-postotnim rastom iznosa na 3,2 milijarde kuna.

Pritom je u djelatnostima trgovine te popravka motornih vozila i motocikala broj računa porastao za gotovo 7 posto, na 21,3 milijuna, a iznos računa za 10 posto, na 2,4 milijarde kuna. Istodobno, u ugostiteljstvu i turizmu u prošlom je tjednu u odnosu na tjedan prije izdano čak 487 posto više računa, ili njih 4,2 milijuna, a iznos je porastao za 229 posto, na 143,8 milijuna kuna.

Usporedba podataka za tjedan od 11. do 17. svibnja ove i istog lanjskog razdoblja pokazuje i dalje dvoznamenkasti pad ukupnog broja računa i njihova iznosa, ponajprije pod utjecajem osjetnog pada u ugostiteljstvu i turizmu, dok se u trgovini, uz smanjenje broja računa, bilježi blagi godišnji porast iznosa fiskaliziranih računa.

Po podacima Porezne uprave, u tjednu od 11. do 17. svibnja ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima pao je za 24 posto, dok je njihov iznos smanjen za 10 posto, na 3,2 milijarde kuna.

No, po prvi se put od početka ožujka ove godine u trgovini bilježi rast iznosa fiskaliziranih računa na godišnjoj razini, i to za 1,5 posto. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u trgovini u prošlom je tjednu iznosila 2,43 milijarde kuna, dok je u istom tjednu prošle godine iznosila 2,39 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu u tjednu od 11. do 17. svibnja ove godine izdano je 4,2 milijuna računa, što je za 41 posto manje nego u istom lanjskom tjednu, a iznos je smanjen za 64 posto posto, na 143,8 milijuna kuna.

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 17. svibnja ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen je za 36 posto, a njihov iznos za 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.