Wikipedia

Najveća svjetska putnička kompanija TUI bilježi ogromne financijske poteškoće: Gubitke broje u milijardama kuna

Autor: Hina/A.K.

Najveća svjetska putnička kompanija TUI izvijestila je u četvrtak da je treće fiskalno tromjesečje zaključila s neto gubitkom od 1,4 milijarde eura, što je više od 10 milijardi kuna, zbog pandemije koronavirusa koja je zaustavila globalni turizam.

Prihodi su se u razdoblju od travnja do lipnja gotovo istopili, na 72 milijuna eura, što znači da tvrtka nije mogla pokriti troškove poslovanja. U istom razdoblju prošle godine iznosili su 4,74 milijarde eura.

TUI navodi da je bio prisiljen otkazati gotovo sve rezervacije tijekom tromjesečne blokade kojom su vlade nastojale zaustaviti širenje virusa.

Izvršni direktor Fritz Joussen izrazio je nadu da će uspjeti smanjiti gubitke u tekućoj ljetnoj sezoni, koja je započela kasno i trebala bi trajati do kraja rujna, iako će taj pothvat zahtijevati uvjeravanje ogromnog broja ljudi da odu na godišnji odmor u vrijeme pandemije.

Nakon što je ponovo počeo nuditi programe za odmor, zabilježio je 1,7 milijuna novih rezervacija.

TUI je već u prvoj polovini poslovne 2019/2020. godine, zaključno s ožujkom, zabilježio gubitak od 892,2 milijuna eura, ali gubici su u zimskom razdoblju uobičajeni za turističke tvrtke koje dobit uglavnom ostvaruju u ključnom ljetnom razdoblju.

U prvoj polovini prethodne poslovne godine, 2018/2019., TUI je bilježio gubitak od 343,1 milijun eura.

Jučer je kompanija izvijestila da će dobiti dodatnih 1,05 milijardi eura u sklopu zajma njemačke državne razvoje banke KfW kako bi zadržao glavu iznad vode u koronakrizi.

KfW je TUI-ju već u ožujku odobrio više od 1,8 milijardi eura kredita.

Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7686 kuna! Jedna djelatnost ima čak 13.646 kuna neto prosječnu plaću!

Cijene nafte porasle zbog snažnog pada zaliha u SAD-u: Porasle nade u oporavak potražnje nakon pandemije

Autor:Hina/A.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.