Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

NAJUSPJEŠNIJI POLITIČARI, NAJNEUSPJEŠNIJI PODUZETNICI: Imamo listu!

Autor: Iva Međugorac

Trgovački sudovi u Bjelovaru i Zagrebu pozvali su ovih dana vjerovnike Niva konzaltinga i Niva servisa, tvrtki koje tvore Niva holding, da u zakonski predviđenim rokovima predlože otvaranje stečaja, točnije plate predujam za otvaranje stečaja. Riječ je o tvrtkama iza kojih stoji bivši hrvatski premijer Nikica Valentić. Inače, bjelovarski sud pozvao je zainteresirane za provedbu stečaja Niva konzaltinga da u roku od 15 dana plate 15 tisuća kuna predujma za prethodno otvoren stečaj tvrtke s posljednjim utvrđenim dugovanjem u iznosu od 777 tisuća kuna. Ne dođe li do uplate predujma, sud će u isto vrijeme donijeti odluku o otvaranju, ali i zaključivanju te tvrtke registrirane u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, gdje je registrirana i Niva servis, tvrtka u skraćenom stečaju, za koju je sud u Zagrebu objavio oglas kojim poziva vjerovnike  da u razdoblju od 45 dana predlože otvaranje stečaja zbog evidentiranog duga koji iznosi oko 93 tisuće kuna. Temeljni kapital Niva konzaltinga iznosi 2,45 milijuna kuna, dok je kapital Niva servisa samo 20 tisuća kuna. Kao jedan od osnivača Niva konzaltinga naveden je Ivan Valentić, sin bivšeg premijera Valentića. Osnivač Niva servisa je pak Niva inženjering, koji je u stečaju od lipnja 2017. godine, Inženjering je tvrtka registrirana za graditeljstvo, projektiranje i nadzor, a kao temeljni kapital naveden je iznos od 16,7 milijuna kuna, dok je osnivač Niva d.d., krovna tvrtka holdinga.

Zanimljivo, Valentić je bio i direktor i predsjednik Uprave Nive, a obavljao je i dužnost predsjednika Nadzornog odbora. U ovoj Valentićevoj priči svakako je intrigantna činjenica da i on spada u skupinu onih koji su se pokazali boljim političarima negoli poduzetnicima. Omiljeni Tuđmanov premijer, koji slovi za jednoga od najuspješnijih hrvatskih premijera od osamostaljenja, krahirao je u svijetu nekretnina, iako je hrvatskoj državi osigurao stabilizaciju inflacije, pa i kune, nakon čega se posvetio privatnom biznisu. Počeo je uvozeći automobile Proton, a potom je posao proširio i na posao s tvrtkom za osiguranje, no bez uspjeha. Kraju nikada nije priveden ni njegov famozni Črnomerec centar, a u stečaju tog centra s pozajmicom od 36 milijuna i 800 tisuća kuna našao se Agrokor, tvrtka Valentićeva prijatelja Ivice Todorića.

Poduzetničkim vodama, bez previše uspjeha, plivao je i Goranko Fižulić, i to od davne 1984. godine. Fižulić je u političkim okvirima znan kao jedan od osnivača HSLS-a, bio je saborski zastupnik, a u Račanovoj Vladi obnašao je dužnost ministra gospodarstva. Izvan političkih okvira, najpoznatiji Fižulićev pothvat je posao koji je vodio sa suprugom Biserkom, stvarajući Magmu, poslovno carstvo u kojem je radilo 1500 ljudi, a u kojem su djelovali Turbo sport te Turbo limač, ali i Magma moda. Govorilo se tih najuspješnijih godina Fižulućeva poslovanja o prihodima koji su prelazili milijardu kuna, no gospodarska kriza koja je uslijedila 2008. godina dovela je ovu tvrtku pred stečaj. Te godine Turbo limač prodaje srpskom poduzetniku Slobodanu Vučičeviću, ali Magma ipak nije spašena, Fižulićeve firme u javnom su prostoru spominjane zbog blokiranih računa, neisplate plaća radnicima, ali i višemilijunskih gubitaka, za što su mnogi prozivali upravo tog bivšeg ministra, koji je sve te optužbe demantirao.

Političkim vodama, kao i onih poduzetničkim, plovi i nekadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum, koji je devedesetih uplivao u biznis šireći po Dalmaciji svoje trgovačke radnje. Poslije rata u Splitu niče veliki Kerumov supermarket, a on biznis širi kupujući nekadašnju Jugoplastiku, na čijoj lokaciji otvara Joker. Hotel Marjan pribavlja 2005. godine, ali se ubrzo susreće s problemima. Tvrtke su jedna za drugom počele propadati, Marjan završava u stečaju, radnicima nisu isplaćene plaće, a dug seže do 2,8 milijuna kuna. Kerum potom počinje rasprodavati vlastite trgovine, ali i ostale nekretnine, a tvrtka Adriatic odlazi u stečaj.

U sličnim problemima završio je i varaždinski Coning, tvrtka koja se povezuje s aktualnim varaždinskim županom Radimirom Čačićem. Zbog blokade računa u iznosu od 3,89 milijuna kuna u periodu duljem od 120 dana, tvrtka je završila u stečaju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.