Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

NAJMOĆNIJI HERCEGOVAC SVIH VREMENA: ‘Mesićev financijer mora u zatvor!’

Autor: Iva Međugorac

Vrhovni sud Federacije BiH djelimično je uvažio žalbu u slučaju Jerka Ivankovića Lijanovića, te smanjio kaznu sa devet na sedam godina zatvora za zloupotrebu položaja, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, presudom suda BiH nepravomoćno je Jerko Ivanković Lijanović osuđen na 12 godina zatvora, i to temeljem procjene kako su dokazani navodi iz optužnice kija ga je teretira da je zajedno s devetoricom suradnika počinio kaznena djela organiziranog kriminala. Riječ je inače o bivšem ministru u vladi Federacije BiH i predsjedniku Narodne stranke Radom za boljitak. Zajedno s njime osuđen je niz osoba za koje se procjenuje da su kao članovi organizirane skupine povezani s organiziranim kriminalom, pranjem novca i poreznom utajom. Lijanović je od ožujka 2011.do ožujka 2015.godine bio zamjenik predsjednika vlade Federacije BiH, a ujedno bio je i ministar poljoprivrede, a po isteku mandata protiv njega je pokrenuto više odvojenih istraga zbog sumnje u zloporabu ovlasti i počinjenja drugih kaznenih djela.  Njegova braća Slavo i Jozo također bili su bili optuženi za organizirani kriminal odnosno poreznu utaju i pranje novca, a presudom je krivnje oslobođen jedino Jozo.

Slavi Ivankoviću Lijanoviću izrečena je kazna od 10 godina zatvora. Prema optužnici Jerko, Slavo i Jozo Ivanković su od 2007.do 2011.godine organizirali kriminalnu skupinu čiji su članovi osnivali firme s minimalnim osnivačkim ulogom od 2000 konvertibilnih maraka, tvrtke bi djelovale neko vrijeme bez plaćanja poreza. Potom su zatvarane, a osnivane su nove na koje je prebacivana imovina. Država dakako nikada nije bila u mogućnosti naplatiti dospjele dugove. Tužiteljstvo BiH je procijenilo ako je ova skupina na taj način oštetila proračun Federacije BiH za najmanje 13 milijuna KM odnosno oko 6,8 milijuna eura. podsjetimo, Jerko Lijanović u odvojenom postupku koji je protiv njega vođen pred tuzlanskim Županijskim sudom u siječnju je nepravomoćno osuđen na devetogodišnju zatvorsku kaznu, a te prigode krivim je proglašen za nezakonito raspolaganje poticajima namijenjenim poljoprivredi,.Unatoč toj presudi i drugom postupku koji u to doba još vođen pred Sudom BiH, Ivanković Lijanović odlučio se natjecati na listopadskim izborima kada je istaknuo kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Na tim je izborima dobio minimalnu potporu birača jer je za njega glasovalo tek nešto više od šest tisuća birača ili 1,42 posto.

Lijanović možda po hrvatsku javnost nije odveć zanimljiv sve dok se ne spomene podatak kako je baš bio financijer kampanje nekadašnjeg predsjednika Stipe Mesića.

Jednako tako, portal Tjedno.hr svojedobno je pisao kako je baš Lijanović bivšem predsjedniku posudio novac za stanove na zagrebačkom Borčecu te da je on misteriozni prijatelj na kojega se tadašnji predsjednik pozivao, pokušavajući pod pritiskom javnosti opravdati pod neobičnim okolnostima stečenu imovinu. Ta teorija, dakako, nikada nije službeno dokazana, ali govorilo se u spomenutom mediju, kako Lijanović bivšem predsjedniku Mesiću novac nije posudio, već mu je luksuzne nekretnine poklonio stoga što je on bio zaslužan za plasman njegovih mesnih prerađevina na arapsko tržište.

Bilo kako bilo, i bez ovog detalja biografija Jerka Lijanovića nije nezanimljiva. Naime, riječ je o članu nadaleko poznate obitelji Lijanović u čijem je vlasništvu nekoć bio i mesno-prerađivački div koji je punio police trgovina i u našoj državi, a oni koji Lijanovića ne simpatiziraju previše, a takvih je podosta, reći će kako za taj uspjeh može zahvaliti HDZ-u koji je u ”ona vremena” štancao tajkune.

Kako to nerijetko među poduzetnicima s ”ovih prostora” biva poslovno carstvo Lijanovićevih dokusurile su afere i sudski procesi, a Stipe Ivanković (mlađi brat Jerka Lijanovića) svojedobno je u razgovoru za Jutarnji list konstatirao kako se njihovo carstvo počelo raspadati onoga trenutka kada su ušli u politiku. Njegovu teoriju izricao je i Lijanović stariji kada je prodavao pogon nekadašnje Mesne industrije. Politika o kojoj Lijanovići govore jest njihovo djelovanje u Narodnoj stranci Radom za boljitak čiji je predsjednik Mladen Ivanković, a unutar čije je kvote Jerko Lijanović bio zamjenik premijera i ministar poljoprivrede u entitetskoj vladi koju je predvodio SDP BiH. Stranka je u začecima predstavljana kao alternativa bosanskohercegovačkom HDZ-u za Hrvate koji u toj zemlji žive.




I dok braća Jerko i Mladen nisu odoljeli zovu politike, druga dva brata Slavo i Jozo nastavili su rukovoditi obiteljskom tvrtkom. Pričalo se po hercegovačkom kraju da Lijanovići “kupuju glasove”. Jerko Lijanović i nakon izricanja presude iskazao je žaljenje što je sudsko vijeće donijelo zaključak temeljen na neistinama i lažnim svjedočenjima koja su, prema njegovim riječima plaćana po 50 tisuća maraka.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.