Ilustracija Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

NAJGORA POSTSEZONA IKAD Veliki gubici, turista sve manje, nada se polaže u vikend-turizam

Autor: Dnevno/ I.I.

Najgori deveti mjesec dosad, samo 40 posto ostvarenja, kako navodi direktorica Turističke zajednice Murter Mateja Bašić. Murter je ove sezone ostavrio 70 posto lanjskog turističko prometa, ali u postsezoni brojke su znatno pale, piše Dnevnik.hr

U prvoj polovini rujna u kampovima je ostvareno 570 tisuća noćenja. Najviše ih je bilo na Kvarneru i u Istri, gdje se još uvijek nadaju da sezoni nije kraj.

“Esencijalno za poslovanje općenito kampova, i sada i za one koji će raditi tijekom zimske sezone, bit će podizanje tih mjera sa strane emitivnih tržišta i otvaranje granica da bi imali slobodan protok ljudi”, rekao je direktor kampa u Medulinu Alex Živković.

Iz Udruženja charter ističu kako su zbog zatvaranja granica i ograničavanja putovanja jedva na 40 posto, u rujnu i listopadu gube oko 150 milijuna eura. “To nije dobro ni za cijeli turistički hranidbeni lanac jer su nautički gosti dubokog džepa: na dan troše i do 180 eura”.

Najpopularnije destinacije su Zagreb, zatim Rovinj, Dubrovnik, Split te Poreč,a destinacije s najviše noćenja su Vir, Rovinj, Umag i Crikvenica. Osim domaćih turista, tu su Nijemci, Poljaci, Česi i Austrije.

Najveći gubitak imaju hoteli i apartmana, koji su morali spuštati i cijene smještaja.

“Može se naći smještaj i do 30-40 eura, što je bilo nemoguće prošle godine, ali su i svi drugi smještaji neusporedivo spustili cijene”, rekla je Martina Nimac Kalcina iz Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK-u.

Koliko je to priča isplativo vidjet ćemo kad nam odu i posljednji gosti, dodaje.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević istaknuo je kako špica sezone bila 15. kolovoza te da je broj gostiju počeo padati kada su države počele Hrvatsku stavljati na crvene liste.

“Od desetog mjeseca očekujemo turistička zbivanja od vikenda do vikenda i tako će, nadamo se, biti do kraja godine”.

Vidimo da se vikendima, kako navodi, povećava broj slovenskih gostiju. Očigledno koriste svoju mogućnost 48-satnog boravka u Istri, odnosno Hrvatskoj. “To je bitno za vikend-turizam, za male obiteljske hotele, za vinarije, uljare, restorane”.

Također je rekao da postoji bilateralna suradnja sa Slovenijom, Italijom i Austrijom.

Naglašava da je ključni problem to da se kod njih situacija komplicira u vezi s COVID-19 te ako nas i stave na zelenu ili žutu listu, pitanje je hoće li ljudi putovati. “Pratimo situaciju iz dana u dan, prilagođavamo se situaciji i komuniciramo s našim tržištima”, poručuje.

Autor:Dnevno/ I.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.