foto: ilustracija/Twitter

Najbogatija hrvatska obitelj o kojoj nemate pojma: Imaju stotine tvrtki, a ulažu i u turizam

Autor: Iva Međugorac

Dva paketa s eksplozivom u glavnom gradu Čilea, Santiago de Chileu, poštom su poslana u sjedište Quiñeñca, tvrtke čiji je predsjednik Andronico Lukšić Craig, jedan od najbogatijih Čileanaca koji korijene vuče iz Hrvatske. Prvi je paket u 13 sati po lokalnom vremenu eksplodirao na sjeveru grada te ozlijedio osam policajaca, dok je drugi stigao kasnije u sjedište Lukšićeve kompanije, a bio je namijenjen bivšem ministru unutarnjih poslova Hinzpeteru, koji je danas direktor pravne službe u Lukšićevoj kompaniji. Kada je otkriven sadržaj pošiljke, zgrada je evakuirana pa, srećom, nitko nije ozlijeđen, a odgovornost za napade preuzela je skupina anarhista.

Inače, nakon odlaska u Čile, Lukšići su stekli golemo bogatstvo te se profilirali kao prva obitelj po vrijednosti tvrtki u Hrvatskoj. Riječ je o iznosu od 1,3 milijarde kuna, što nije čudno, jer ova samozatajna obitelj drži monopol u hrvatskom hotelijerskom turizmu. U njihovu su vlasništvu kompleks Plava laguna te Jadranski luksuzni hoteli, u čijem su sastavu tri dubrovačka hotela s pet zvjezdica. Svojedobno su poslovanje proširili kupnjom hotelskog lanca Istraturist, a na popisu njihove imovine nalaze se 22 hotela, deseci turističkih kampova, tisuće apartmana, ali i raskošne vile poput Šeherezade i Agave. Davor Lukšić nasljednik je grupacije Lukšić zadužen za vođenje poslova u Hrvatskoj, a kao jedan od najvažnijih poslovnih poteza Lukšićevih smatra se kupnja glavne čileanske banke Banco O’Higgins, koja se kasnije spojila s Bancom de Santiago, te su danas u njihovu vlasništvu vodeća banka Banco de Chile, kao i pivovara Cervecerias Unidas, ali i tvornica bakrene žice Madeco. Devedesetih je Lukšićevo carstvo procvalo te se razvijaju u jednu od najbogatijih obitelji na južnoameričkom području, u čijem su vlasništvu stotine korporacija.

U Hrvatsku su dosad uložili više od 700 milijuna eura, a poslovali su i s Goranom Štrokom, od kojega su kupili tri dubrovačka i dva hotela u Rijeci, za što su iskeširali 14 milijuna eura, a dodatnih stotinjak milijuna eura otišlo je na Štrokova dugovanja koja je valjalo pokrpati. Za Istraturist su dosad izvojili 120 milijuna eura, a u porečki Parentium 22 milijuna eura, a njihova prva poslovna akvizicija u našoj zemlji bila je privatizacija Karlovačke pivovare, a u to vrijeme, prije dvadesetak godina, obilato je donirao – koga drugog doli HDZ.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.