mol.hu

MOL Grupa ostvarila EBITDA-u od preko 500 milijuna dolara u prvom tromjesečju 2019. godine

Autor: Dnevno

MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za prvo tromjesečje 2019. godine. U prvom tromjesečju MOL Grupa ostvarila je EBITDA u iznosu od preko 500 milijuna dolara, što je u skladu s predviđanjima za cijelu godinu. EBITDA Upstreama u prvom je tromjesečju ostala nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje prošle godine – 283 milijuna dolara, s obzirom na to da je jaka proizvodnja neutralizirala druge negativne pokretače.

Proizvodnja je dodatno porasla u prvom tromjesečju, na 116.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, najviše u posljednjih sedam godina, potaknuta snažnim rezultatom imovine u Velikoj Britaniji. Downstream je zabilježio slabiji prvi kvartal, uz čistu CCS EBITDA od 138 milijuna dolara, što je 37 % manje nego u istom razdoblju prethodne godine zbog pogoršanja rafinerijskog okruženja koje je djelomično ublaženo jako dobrim internim rezultatima.

Djelatnost Usluga kupcima nastavila je s dvoznamenkastim rastom uz rast EBITDA od 10 % na godišnjoj razini. Rezultat od 89 milijuna dolara posljedica je veće prodaje goriva i povećanog doprinosa u segmentu negoriva. Potrošnja motornih goriva je, u odnosu na isti period prošle godine, porasla za 3 % u regiji Srednje i Istočne Europe (s izuzetnim rastom od 5 % i u Mađarskoj i u Hrvatskoj), što je osiguralo poticajno okruženje.

Plinsko poslovanje je ostvarilo EBITDA od 66 milijuna dolara u prvom tromjesečju, što je pad od 23 % u odnosu na isti period prošle godine. Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate:

“U prvom smo tromjesečju imali EBITDA od 500 milijuna dolara i pozitivne pojednostavnjene novčane tokove te smo zbog toga sada na pravom putu da ispunimo svoja predviđanja za 2019. godinu i financiramo svoje transformacijske investicije. Zarada je smanjena u odnosu na visoku bazu iz istog razdoblja prošle godine jer su rafinerijske marže bile znatno slabije i to je samo djelomično ublaženo jakim internim rezultatima u svim djelatnostima. Usluge kupcima nastavile su bilježiti dvoznamenkasti rast EBITDA, a proslavili smo otvaranje 700. Fresh Cornera, dok je Upstream povećao svoju proizvodnju na najvišu razinu od 2012. godine.“


Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.