Pixabay

MOGLI BI SE IZNENADITI: Koliko doista košta obiteljsko ljetovanje na Jadranu?

Autor: dnevno.hr

Ljetovanje na Jadranu, za mnoge se hrvatske obitelji pretvara u jedan oblik luksuza kojega si rijetki mogu priuštiti. Cijene koje lete u nebo, praćenje popratnim troškovima brojne hrvatske obitelji dovode do toga da od ljetovanja naprosto odustanu, jer za par dana na Jadranu potrebno je štediti cijelu godinu, a štednja je pak za mnoge obitelji nemoguće misija. No, koliko doista treba prosječnoj hrvatskoj obitelji za sedam dana Jadrana odlučili smo okvirno i zbrojiti, na primjeru četveročlane obitelji iz Osijeka za čije smo odmorište odabrali Zadar.

Prosječna neto plaća u Osječko-baranjskoj županiji iznosi 4207 kuna neto, ukoliko dva člana obitelji, za ovu priču otac i majka rade za istu tu prosječnu plaću mjesečno obitelj uprihodi 8414 kuna.

Da bi prosječna obitelj uopće stigla do Zadra, potrebno je naliti gorivo u automobil za to je u jednom smjeru potrebno oko 400 kuna, naravno valja računati i na povratak iz Zadra za kojeg je također za gorivo potrebno sačuvati oko 400 kuna. Dakle, samo za gorivo do Zadra te za gorivo do Osijeka prosječnoj je obitelji potrebno 800 kuna. Cestarine su se pak nedavno prilagodile turističkoj sezoni, i poskupjele pa tako od Osijeka do Zadra valja pribaviti 270 kuna za podmirenje ovih troškova, za natrag je potrebno još toliko pa govorimo o cifri od 540 kuna. Sve ukupno za gorivo i cestarinu od Osijeka do Zadra, i nazad valja stoga izdvojiti 1340 kuna.

Ukoliko se pak odluče na putovanje autobusom potrebno je izdvojiti oko 180 kuna po osobi, dakle za četiri člana govorimo o iznosu od 720 kuna, i to u jednom smjeru. Inače, cijene jednosmjerne karte za ovu relaciju kreću se od 180 do 253 kune, a na nekim linijama dostupni su popusti za djecu, studente i umirovljenike. Za dječju kartu valja izdvojiti i do 123 kune, studentska karta stoji do 191 kune, jednako kao i karta za umirovljenike. Kada ste došli do Zadra, treba se negdje i smjestiti, prosječna cijena apartmana iznosi oko 50 eura, za sedam dana u tome vam slučaju treba vam oko 2555 kuna. Dakle, sada već govorimo o trošku od oko 3895 kuna. Nadalje, ako se svakog dana u tih sedam dana odlučite za večeru, koja bi u prosjeku mogla stajati oko 300 kuna, potrebno vam je još 2100 kuna, dodate li tome troškove doručka i ručka za otprilike 200 kuna, to je još 1400 kuna.

Ukoliko vam budžet za sladolede, i kave iznosi do 200 kuna po danu, potrebno vam je 1400 kuna. Drugim riječima, za boravak četveročlane osječke obitelji na Jadranu potrebno je nešto više od tisuću eura, konkretnije oko 8795 kuna. Za neke previše, za druge pak iznos kojega uz malo odricanja nije pretjerano teško prikupiti. Bilo kako bilo, Jadran će i dalje za dio hrvatskih obitelji ostati djelom sna, a umjesto u moru, mnoga će se djeca kupati u lavoru.

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.