MMF bi Hrvatskoj uštedio nekoliko milijardi eura

Autor: D.G.

Nedostatak gospodarskih reformi učinio je MMF sve privlačnijim domaćim ekonomskim stručnjacima. Na Konferenciji Zagrebačke burze u Šibeniku s Rohatinskim su se složili i ostali ekonomski analitičari.

Nakon što je guverner Željko Rohatinski rekao da bi nam MMF donio više koristi nego štete, na Konferenciji Zagrebačke burze u Šibeniku s njim su se složili i ostali ekonomski analitičari.

Zdeslav Šantić ekonomski analitičar Splitske banke izjavio je za Dnevnik Nove TV kako Hrvati moraju biti svjesni da su reformski kapaciteti našeg društva vrlo niski i da je bez asistencije MMF-a ali isto tako i tehničke pomoći teško očekivati bilo kakvo dinamiziranje reformskih procesa. Podsjeća kako su se zemlje u okruženju obratile MMF-u što im je ubrzalo oporavak.

– Dobili su sredstva po znatno povoljnijim uvjetima nego su na tržištu, a to predstavlja dodatnu sigurnost i samim investitorima što omogućuje i jeftinije zaduživanje svih domaćih sektora – dodao je Šantić.

Ekonomski stručnjaci iz oporbe kažu pak da bi od MMF-a tražili da podrži njihov program povećanja proizvodnje i tako omogući Hrvatskoj jeftinije zaduživanje.

Tako je Ljubo Jurčić rekao kako bi sigurno zvao MMF jer bi na taj način i kamate na naš vanjski dug počele padati sa sadašnjih 5, 6, 7 posto na ispod 5 posto.

– Već bi na samoj kamati uštedjeli nekoliko milijardi eura – istaknuo je Jurčić.




Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.