foto: Patrik Macek/Pixsell

Marić: ‘Smanjivanje poreza nije garancija da će plaće porasti, velike izmjene zakona neće se dogoditi ove godine’

Autor: dnevno

Svjesni smo da su naši indirektni porezi visoki i da ih treba smanjivati kao trošarine ili PDV, rekao je uoči užeg kabineta Vlade, Zdravko Marić, ministar financija.

“Mi smo u izborni program stavili određene izmjene, oko toga stojimo i to će biti sastavni program vlade. Svjesni smo da su naši indirektni porezi visoki i da ih treba smanjivati kao trošarine ili PDV. Porezni sustav ima nekoliko principa, i analiziramo koji su dosad učinjeni elementi. Ne možemo zanemariti ni koronu, situacija s proračuna uvijek stupa s početkom kalendarske godine. Nakon 4 godine uravnoteženog proračunana, imat ćemo manjak. To ćemo nadomjestiti iz europskih subvencija i situacija je pod kontrolom, ali velike izmjene zakona neće se dogoditi u ovoj godini”, rekao je Zdravko Marić, prenosi HRT.

Ministar financija kaže kako će se nastaviti s rasterećenjem, on se treba dogoditi, ali ne ove godine.

“Za ovu godinu predviđeno pad, deficit. Smanjivanje poreza nije garancija da će plaće porasti. Kroz individualno smanjivanje poreza, proširi baza, potaknu investicije. Kriza ne mora uvijek biti izazov, već i šansa”, zaključio je.

Podsjetimo, Marić je najavio smanjenje poreza na dohodak s 36 na 30 i 24 na 20 posto, no porezno rasterećenje neće obuhvatiti radnike s plaćom do 4000 kuna budući da ni sad ne plaćaju porez na dohodak. Onima s neto plaćom od 5700 kuna (8000 bruto) plaća bi trebala porasti za 100 kuna, a zaposlenima s 9700 kuna (15.0000 bruto) za 300 kuna.

Rezanjem poreza porast će plaće veće od 4000 kuna, a manji prihodi u proračunu se zbog ogromnog deficita neće ni primijetiti

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.