vagabondish.com

Mafijaši, mutikaše i dileri spašavaju eurozonu

Autor: M.S.

Centralna europska banka izdavanjem velikih novčanica, koje veliki 'potrošači' naveliko traže okreće veliki profit - velike količine velikih novčanica se sviđaju velikim igračima u europskom podzemlju i mafijaškim krugovima.

Eurozona je napokon uočila ono što se dileri oružja i droge, mafijaši, raznoliki muljatori i mutni puk već dugo trude dokazati – da je kriminalno ponašanje dobro za uspon financijske situacije u krizi u kojoj se našla cijela Europa. Mafijaši kao mafijaši, vole živjeti na veliko, pa baš od njih dolazi potražnja za novčanicama eura velikih denominacija, u iznosima od 200 i 500 €. Europska banka te ‘velike’ novčanice izdaje na popriličan trošak onih koji ih traže, tako da se proračun popunjava dijelom i novcem koji je vjerojatno ukraden ili zamijenjen za drogu.

Kad je euro ušao u cirkulaciju 2002. godine, vrijednost svih novčanica od 500 eura iznosila je 30,8 milijardi eura. Danas je vrijednost tih novčanica u opticaju 285 milijardi, a godišnje se vrijednost povećava za 32 posto. Po vrijednosti, 35 posto od svih novčanica eura čine listići na kojima piše brojka 500.

– Novčanice visoke vrijednosti sve više čine euro valutom koju preferiraju podzemlje i crne ekonomije, kao i svi koji cijene anonimnost u svojim novčanim transakcijama i investicijama – rekao je za Wall Street Journal, glavni ekonomist Citigroupa. Po njemu, posao izdavanja velikih novčanica koje se proizvode za vrlo mali trošak vrlo je unosan.

Kriminalcima je privlačna i ‘težina’ samih novčanica – dok 1 milijun u najvećoj američkoj denominaciji od 100 dolara teži nešto manje od 10 kilograma, isti iznos u novčanicama od 500 eura teška je dvije kile. Također, veliki se iznosi u malo novčanica mogu bolje sakriti. Soren Pedersen, glasnogovornik Europola svjedoči kako su policajci novčanice nalazili u kutijama žitarica, automobilskim gumama ili skrivenim odjeljcima u kamionima.

– Nije nužno ni posebno isticati, no gotovina se često koristi pri trgovini drogom, što objašnjava sličnosti u metodama skrivanja novca – rekao je Pedersen.

Dakle, Europska banka, ali i unija bi mogle poprilično profitirati hrvatskom integracijom, s obzirom koliko naših ‘mutikaša’ jedva čeka da dođe u posjed velikih novčanica eura.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.