Stocksy

Mađarske kompanije financirat će perspektivni regionalni start-up

Autor: Dnevno

Lead Ventures nastavlja širiti svoj portfelj uz pomoć MOL-a i banke Eximbank, u suradnji s češkim fondovima. Poslovni partneri zajedno su uložili 5,75 milijuna eura u češku tvrtku Neuron Soundware. Ovaj je start-up jedna od prvih tvrtki u regiji koja je implementirala dijagnostiku industrijskih strojeva temeljenu na zvuku, što predstavlja značajnu pomoć tvornicama koje upotrebljavaju takvu opremu.

Enter Tomorrow Europe, fond kojim upravlja Lead Ventures, uz potporu MOL-a i banke Eximbank za svoje je posljednje ulaganje rizičnog kapitala iskoristio financiranje iz Mađarske. Zajedno s fondom Inven Capital, članom ČEZ Grupe, Lead Ventures je stekao udio u češkoj tvrtki Neuron Soundware.

Neuron Soundware osnovan je kao start-up u Pragu u veljači 2016. Trenutno zapošljavaju 20 stručnjaka, a lani su imali prihod od gotovo pola milijuna eura. Tvrtka pruža rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji za nekoliko industrija, uključujući energetiku. Njihov softver analizira zvukove koje proizvode industrijski strojevi te može detektirati i najmanje promjene ili neuobičajene zvukove koji ukazuju na kvar opreme ili potrebu za održavanjem. Njihovu tehnologiju već upotrebljava nekoliko globalnih korporacija, uključujući Daimler, BMW, Innogy, E.ON, Airbus i LG.

“Znamo točno kako bi pumpe, mjenjači, cilindri, elektromotori ili kompresori trebali zvučati. Zvukovi svih ispravnih komponenti stroja pohranjeni su u našoj bazi podataka. No to nije dovoljno, naš softver temeljen na umjetnoj inteligenciji u stanju je razlikovati problematične zvukove od redovnog šuma procesa i okolnih zvukova te klijentu pruža sigurnost da mu stroj neće priuštiti nikakva neugodna iznenađenja”, kaže Pavel Konečný, osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Neuron Soundware.

“Predvidljivo održavanje dio je Industrije 4.0. Uzbudljiva Neuronova tehnologija ima potencijal za stvaranje prave revolucije u ovom području. Vjerujemo da uz najnovije regionalno ulaganje ovo inovativno rješenje može poboljšati učinkovitost u nekoliko industrija”dodao je Ábel Galácz, glavni izvršni direktor društva Lead Ventures.

“Start-upovi iz srednje Europe, koji su već provjereni, imaju veliki potencijal za proboj na globalna tržišta. U sklopu svoje strategije tražimo inovativna rješenja koja mogu povećati učinkovitost tehničkih procesa u industrijskim uslugama. Kao i naš nedavni ulazak u slovačku tvrtku GA Drilling, naš ulazak u češki Neuron Soundware primjer je uspješne veze između malih start-upova i snažne međunarodne kompanije s ciljem daljnjeg rasta”izjavio je Oszkár Világi, glavni direktor za inovacije MOL Grupe.

Vrijednost cjelokupne investicije je 5,75 milijuna eura, a gotovo polovicu iznosa pokriva Lead Ventures, uz pomoć sredstava MOL-a i Eximbanka. Ostatak pokrivaju Inven Capital i Neuronov prijašnji investitor J&T Ventures.

Lead Ventures raspolaže s više od 100 milijuna eura i cilj mu je pružiti podršku start-upovima s inovativnim idejama diljem regije srednje i istočne Europe te im pomoći u predstavljanju proizvoda i usluga na globalnom tržištu. MOL je i u prošlosti podupirao ciljeve ovog investicijskog fonda. Na primjer, Lead Ventures je u ožujku potpisao ugovor o financiranju vrijedan 4,2 milijuna dolara sa slovačkom tvrtkom GA Drilling. GA Drilling razvija revolucionarnu elektroničku plazma opremu, te stvara plazma bušilice koje mogu bušiti dublje slojeve tla uz manju potrošnju energije, čime geotermalna energija postaje pristupačnija. U sklopu dogovora, eksperimentalne glave bušilica testiraju se u MOL-ovim postrojenjima za ugljikovodike.

Za više informacija obratite se:

Ágnes Paul.

Organic Communications Kft.

0620/9999206

[email protected]

O tvrtkama koje sudjeluju u transakciji:

LEAD VENTURES

Lead Ventures je novi fond rizičnog kapitala i privatni fond za kapitalna ulaganja u regiji CEE. Cilj mu je pronalaziti i podupirati jedinstvena ulaganja i dinamičke timove koji su se pokazali najinovativnijima u regiji i svojim područjima djelovanja. Koristeći njihove veze i iskustva u industriji, Lead Ventures primarno se usredotočuje na tvrtke koje razvijaju B2B usluge i softver u područjima energetike i mobilnosti. Tvrtka će uložiti 100 milijuna eura u inovativne tvrtke koje imaju velik potencijal za rast, u Mađarskoj i regiji CEE. Tomorrow Europe investicijski je fond koji sudjeluje u gore navedenom ulaganju i kojim upravlja Lead Ventures, a financiraju ga MOL, najuspješnija energetska tvrtka u regiji, te Eximbank, vodeći financijer regionalnih i mađarskih tvrtki koje prelaze na međunarodna tržišta.

INVEN CAPITAL

Inven Capital je fond rizičnog kapitala koji ulaže u čiste tehnologije i nove energetske sektore. Uz potporu velikog europskog opskrbljivača energijom (ČEZ) i Europske investicijske banke, Inven Capital želi uložiti 240 milijuna eura u inovativne i brzorastuće tvrtke u Izraelu i Europi s ostvarivim poslovnim planovima koje podupire ostvarena prodaja.

CEZ GROUP                         https://www.cez.cz/en/home.html

MOL GROUP                        https://molgroup.info/en

INVEN CAPITAL                   http://www.invencapital.cz/

JT VENTURES                     http://www.jtventures.cz/

LEAD VENTURES               http://leadventures.eu/

NEURON SOUNDWARE    https://www.neuronsw.com/

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.