Mađarska uvela ‘harač’ energetskim, telekomunikacijskim i maloprodajnim tvrtkama

Autor: D.G.

Privremeni porez kojim se namjerava namaknuti 810 milijuna dolara nadovezao se na već ranije uvedeni porez bankama.

Suočena s financijskom krizom Mađarska je uvela svojevrsni ‘harač’, ali za razliku od Hrvatske ne na plaće stanovništva već na energetske, telekomunikacijske i maloprodajne tvrtke.

Sve one plaćat će u predstojećem razdoblju tzv. ‘krizni’ porez nakon što je parlament u ponedjeljak usvojio odgovarajući zakon, podupirući nastojanja vlade da ublaži proračunski manjak.

Premijer Viktor Orban najavio je prošloga tjedna novi ogromni porez koji bi u sljedeće tri godine u državnu blagajnu trebao godišnje donositi 161 milijardu forinti , odnosno 810 milijuna dolara.

Vlada desnog centra obvezala se u rujnu smanjiti proračunski deficit u skladu s dogovorom s Međunarodnim monetarnim fondom i Europskom unijom.

Te su dvije institucije namaknule većinu sredstava za zajam pomoći Mađarskoj u visini 25 milijardi dolara.

Novi porez velikim tvrtkama nadovezao se na privremeni porez nametnut bankama, kojim vlada namjerava prikupiti 200 milijardi forinta godišnje, odnosno oko 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). S dodatnim izvorom prihoda Mađarska se nada smanjiti ovogodišnji deficit od 3,8 posto BDP-a ispod razine od tri posto u 2011.




Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.