London označio Hrvatsku kao sigurnu destinaciju za ljetovanje, britanski turisti stižu sredinom srpnja!

Autor: Dnevno

Britanska vlada najavila je uvođenje tzv. sustava femafora kojim će, prema riziku od zaraze koronavirusom, rangirati popularne turističke destinacije u Europi u svijetu oznakama crveno, žuto i zeleno. Zelenu oznaku koja predstavlja minimalan rizik od zaraze, osim Hrvatske, trebale bi dobiti i Grčka, Njemačka i Austrija, među ostalima, piše Jutarnji list.

Grčka je već najavila popuste od 70 posto, pokušavajući namamiti Britance na svoje plaže.

Prema toj odluci koja na snagu stupa 6. srpnja kada se otvara sav zračni promet, britanski turisti neće morati u dvotjednu karantenu prilikom povratka s ljetovanja kao što je dosad važilo.

U žutoj kategoriji, koji predstavlja umjereni rizik, našli su se i pojedini hrvatski turistički konkrenti: Italija, Španjolska, Portugal, Francuska i Austrija. U njihovu slučaju obveza karantene također ne vrijedi, ali se može uvesti ako epidemiološka situacija u međuvremenu eskalira. S druge strane, zemlje poput Argentine, Brazila i Egipta, označene crvenom bojom, sa sobom nose obvezu dvotjedne samoizolacije nakon povratka.

“To je vijest koju smo očekivali s obzirom na to da je Hrvatska cijelo ovo vrijeme pokazala najveći stupanj sigurnosti i epidemiološke pripremljenosti. Nama je britansko tržište važno, jedno od top deset, a izuzetno je važno i za aviopromet”, rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Britanski turisti, očekivano, uglavnom u Hrvatsku putuju zrakoplovom, a HTZ je kaže Staničić već počeo pregovore s britanskim turoperatorima i aviokompanijama kao što su EasyJet, JET2 i British Airways.

Vlasnik Airbnb-a najavljuje propast: ‘Turizam kakvog znamo je gotov’

“Možemo očekivati da će u srpnju doći do povećanog zračnog prometa prema Splitu i Dubrovniku, što je sigurno dobra stvar. Napominjemo još jendom, to što uopće govorimo o turističkom prometu jasan je znak da smo dobro vodili epidemiološku situaciju. I trenutne nam brojke od 300 tisuća gostiju u Hrvatskoj to potvrđuju”, naglašava Staničić.

Nakon što britanske vlasti u sljedećim danima i službeno potvrde otvaranje granica prema ljetni destinacijama, turiste iz Ujedinjenog Kraljevstva Hrvatska može očekivati sredinom srpnja. Budući da ih je lani u Hrvatskoj boravilo 800.000, a ostvarili su i 4,2 milijuna noćenja, direktor Staničić nije htio spekulirati koliko bismo ih mogli očekivati ove godine. Kaže da se u svemu pridržava generalne turističke brojke od 30 posto u odnosu na lani.

Iako su naši glavni europski konkurenti većinom, figurativno rečeno, na žutom svjetlu semafora, Britanci će te oznake korigirati sukladno epidemiološkoj situaciji svake zemlje. To znači da Italija, primjerice, u srpnju može završiti u zelenoj kategoriji, kao i da Hrvatska padne jednu stepenicu niže ako se epidemiološka situacija pogorša.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.