Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

LJUBO JURČIĆ OTKRIVA: Ovo bi mogle biti posljedice novog lockdowna!

Autor:

Iz dana u dan sve je više novooboljelih od koronavirusa. Prijeti li nam novi lockdown kao što je to bilo u ožujku ili ćemo se ipak uspjeti othrvati nemilosrdnom virusu?

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao kako su “policijski sat, restriktivne mjere i novi lockdown krajnje mjere koje će se provesti, ako situacija eskalira baš tako da nema drugoga”.

I dok su neke zemlje poput susjedne Slovenije već zatvorile sve javne i gospodarske institucije, javni prijevoz, kulturne i zabavne objekte te uvele policijski sat, nama to možda predstoji, a možda i ne, ako se budemo pridržavali epidemioloških mjera i djelovali savjesno i odgovorno.

U slučaju da se ipak ponovi lockdown kao u ožujku i to na mjesec dana, zanimalo nas je kako bi se to odrazilo na hrvatsko gospodarstvo. Komentar smo zatražili od ekonomskog analitičara Ljube Jurčića.

“Pokazatelj je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) i imamo iskustvo iz prvog i drugog kvartala, a u ožujku i dijelu travnja smo bili u lockdownu. Prvi kvartal je bio na nuli ili na -1 posto, a drugi kvartal je već bio bolji jer je bio turizam koji nam je dosta značajan. Kada bismo promatrali po tom iskustvu, odnosno zadnji mjesec prvog kvartala i prvi mjesec drugog kvartala kada je u prvom kvartalu bilo -1 posto, a u drugom kvartalu oko 15 posto pada BDP-a tada bi po nekom statističkom prosjeku novi lockdown od mjesec dana mogao iznositi pad BDP-a oko 8 posto”, rekao je Jurčić.

Dodao je kako je u drugom kvartalu najveća potrošnja bila turistička potrošnja. Jurčić se zapitao i kakva bi bila proizvodnja u slučaju lockdowna te bi li funkcionirao izvoz. Ima dosta elemenata koje bi trebalo promatrati. “Ne ulazimo u strukturu već promatramo prosjek prvog i drugog kvartala. Ožujak i travanj su kao jesen odnosno ekonomije u proljeće i jesen su de facto jednake. Ljeti imamo turizam i poljoprivredu, a u proljeće i jesen ostaje više manje industrija. Ona je na ‘godišnjem odmoru’ preko ljeta, ali zato nam dođu turisti koji troše”, istaknuo je dodajući kako su po strukturi proizvodnje to slični mjeseci.

Svoju metodologiju je pojasnio na način da ako se sve zatvara na mjesec dana tada bi taj negativan učinak iznosio jednu dvanaestinu BDP-a.

Na upit kako bi se novi lockdown odrazio na već katastrofalnu situaciju u hrvatskom ugostiteljstvu, Jurčić je istaknuo kako su oni “desetkovani i imaju velike financijske gubitke”. No, usporedimo li Hrvatsku s europskim zemljama tada je vidljivo da je u tim zemljama normalno da ljudi odlaze na ručak u restorane, a kod nas to baš i nije čest slučaj.

“Kada se dođe ispod tzv. prijelomne odnosno kritične točke, a to znači na 70 ili 60 pa čak i 50 posto prometa, ugostiteljski objekti se zatvaraju. Kada promet sa 100 posto padne za 30, 40 posto troškovi se ne mogu pokriti. Rijetki ‘prežive’ koji padnu na 70 posto kapaciteta, a smatram da bez pomoći države i ne mogu preživjeti”, naglasio je.

U slučaju novog lockdowna najugroženije će biti usluge, a to su restorani, hoteli i prijevoz. Usporedbe radi, u Njemačkoj država pomaže u slučajevima kada se padne za 30 ili 40 posto prihoda. “Tako bi trebalo biti i kod nas. Oni su procijenili da je veća šteta takve slučajeve uzeti na socijalnu skrb, a na taj način se povećava i nezaposlenost nego da se da državna financijska pomoć kako bi uslužne djelatnosti preživjele”, rekao je Jurčić.

Objasnio je još kako su europske zemlje koje tako rade bogate države koje imaju 40 tisuća eura per capita (po stanovniku) dok smo mi pali na 10 tisuća eura per capita (po stanovniku).

Dao je i jedan slikoviti primjer. Naime, rekao je kako “Nijemci preoru cijelu njivu dok mi preoremo jednu četvrtinu te njive”.

Jurčić nije zadovoljan ni s Vladinom odlukom o skraćivanju radnog tjedna jer kako je naglasio “umjesto da se potrudimo preorati još jednu četvrtinu njive, mi ćemo sada orati još manje od dosadašnje četvrtine njive”.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.