Dubravka Petric/PIXSELL

KRIZA U OVO VRIJEME POSEBNO POGAĐA JEDNU INDUSTRIJU: ‘Strah nas je, slušamo što će biti’

Autor: Zdenko Kovačević

Dani su kada su krizanteme i drugo cvijeće, najtraženiji u godini što znači da je i cvjećarstvo snažno pogođeno korona krizom, prenosi HRT.

Nakon što su u proljeće zbog tzv. lockdowna morali baciti tone cvijeća, proizvođači se nadaju da će im prodaja uoči blagdana Svih svetih barem malo ublažiti posljedice krize.

U plastenicima obitelji Fluhar iz Darde procvale su krizanteme. Ova je godina, kažu, izvrsna za uzgoj tog cvijeća. Ali za cvjećarstvo, zbog koronavirusa, jedna od najtežih. “Pobacali smo sve proljetnice, maćuhice, jaglace… Strah nas je slušamo što će biti”, kaže Jela Fluhar, proizvođačica cvijeća iz Darde.

“Ako bude nekakvih drastičnih mjera u smislu da ljudi ne mogu ići na groblje kao inače, bit će gadno. Ako bude omogućen pristup grobljima, ima šanse da se izvučemo”, kaže Dubravka Gajzer, proizvođačica cvijeća iz Osijeka.

Prodaja sorte multiflora na tržnicama je već počela, cijene su u Osijeku godinama iste. Ali ponuda nije dostatna za hrvatsko tržište pa cvijeće uvozimo, najviše iz Nizozemske. U posljednjih 5 godina uvoz je udvostručen.

“Krizanteme najviše uvozimo iz Nizozemske. Od nekih 207 tona prošle godine koliko smo uvezli, čak 200 tona otpada na uvoz iz Nizozemske. Za krizanteme smo prošle godine izdvojili milijun eura”, kaže Igor Mikulić, Odsjek za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK ŽK Osijek.




Autor:Zdenko Kovačević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.