Foto: Marko Prpic/PIXSELL

KREDITINI REJTING: Ćorić poručio Milanoviću da su procjene agencija relevantne: ‘Njegovi se savjetnici nisu dobro brifirali’

Autor: Dnevno/ I.I.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić komentirao je kreditni rejting koji je Agencija Standard & Poor’s potvrdila na BBB minus, kao i stabilne izglede za buduća kretanja unatoč procijenjenom padu BDP-a od 8 posto.

“Trend je dobar i to je potvrdio i S&P i lijepo je čuti da su makroekonomske mjere Vlade u prošlim godinama, naravno, i kriza koja nas je pogodila, u nekoj kombinaciji rezultirali time da ova agencija ne mijenja naš rejting”, rekao je za RTL.

Dodao je da je to plod konzistentne makroekonomske politike koju su vodili proteklih godina te s druge strane i političke stabilnosti koju su kreirali.

“Zapravo, činjenice da smo i tijekom izbornog razdoblja išli s jasnim mjerama, mjerama očuvanja radnih mjesta s jedne strane, a s druge strane mjerama za očuvanje likvidnosti gospodarstva. Pad BDP-a unatoč jako velikom udjelu turizma u našem BDP-u manji je nego se projiciralo i naš izlazak i krize, odnosno dolazak na razinu 2019. godine, prema projekcijama, dogodit će se nešto ranije”, zaključio je.

U narednom razdoblju nas očekuje, kako navodi, kontinuirana opservacija trendova u gospodarstvu i sigurni smo da ćemo adekvatno odgovoriti, ako bude potrebe.

Za izjavu predsjednika Zorana Milanovića da su procjene agencija zastarjele, poručuje da se njegovi ekonomski savjetnici nisu dobro brifirali.

Objasnio je da se procjene rejting agencija ne odnose se samo na kamatne stope i na jeftin novac na koji se on referirao nego i na adekvatnost neke zemlje za poslovanje i u konačnici na ukupnost ekonomskih odnosa u nekoj zemlji.

“Zbog toga procjene rejting agencija su itekako relevantne za sve potencijalne ulagače u Hrvatsku”, naglasio je dodavši da očekuju da će sljedeća godina Hrvatskoj donijeti ekonomski oporavak i aktivnost Vlade usmjerenu na povlačnje novca iz EU fondova.

“Sve to u smjeru što je moguće veće aktivacije hrvatskog gospodarstva i izgradnje njegove konkurentnosti”, poručuje.

Za afere koje su potresle političku scenu navodi kako je korupcija boljka većine sustava.

“Korupcija je nešto protiv čega se kontinuirano treba boriti i siguran sam da će, u konačnici, zakonskim izmjenama koje je najavio ministar Malenica, odnosno prije svega novima akcijskim planom i strategijom borbe protiv korupcije prije svega napraviti pomaci u tom smjeru”.

Dodao je kako je teško u kratkom roku učiniti da sustav bude transparentan, no na tome se treba raditi.

Autor:Dnevno/ I.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.