Foto: Srecko Niketic / CROPIX

Konobari i kuhari više nisu najtraženija zanimanja sezone, evo što nam kronično nedostaje!

Autor: Dnevno

Prvog radnog dana lipnja poslodavci su prijavili 1388 novozaposlenih radnika na mirovinsko osiguranje. Ukupan broj osiguranika na početku mjeseca bio je milijun i 520 tisuća osoba, što je oko 6000 zaposlenih više nego krajem travnja.

Lani u ovo vrijeme Hrvatska je imala 51.000 zaposlenih više, odnosno milijun i 578 tisuća osiguranika, čak 50 tisuća više nego ove godine.

U isto vrijeme prošle godine hoteli i restorani zapošljavali su tridesetak tisuća radnika više nego danas, trgovina oko osam tisuća više, prijevoz oko dvije tisuće, poljoprivreda je zadržala lanjsku zaposlenost, dok je građevinski sektor u plusu oko četiri tisuće radnika. Veliku potražnju za građevinskim radnicima i majstorima potaknuo je potres jer su vlasnici oštećenih zgrada i kuća sami krenuli u obnovu.

Što se tiče ekonomije, ukupno smo pomogli s 30 milijardi kuna. Nikada ni jedna vlada nije tako stala iza hrvatskih radnika, poslodavaca i privatnoga sektora”, kazao je premijer Andrej Plenković.

U Hrvatskoj se od uvođenja karantene broj evidentiranih nezaposlenih osoba povećao oko 17 posto, ali je u svibnju svuda došlo do oporavka potražnje za radnicima.

S Ekonomskog instituta Zagreb navode da je u Hrvatskoj razina potražnje za radom još uvijek daleko ispod one prije pandemije. Primjerice, u odnosu na svibanj 2019., u svibnju 2020. potražnja je bila niža oko 40 posto, s tim što je najmanje interesa za nekad najtraženija zanimanja – potražnja za radom prodavača, konobara i kuhara pala je 72, 85 i 74 posto u odnosu na svibanj 2019. godine. Izuzetak među tim dramatičnim pokazateljima predstavljaju zanimanja vezana za sanaciju pandemije i zagrebačkog potresa, piše Večernji.

U odnosu na svibanj 2019. traži se 57 posto više zidara te 46 posto više medicinskih sestara, dok potražnja za liječnicima i stomatolozima raste 21 posto.




Gledajući regionalno, Ekonomski institut ističe da sve hrvatske regije bilježe znatan pad, a najviše južni i sjeverni Jadran, koji u svibnju 2020. u odnosu na isti mjesec lani padaju 70 i 68 posto.

SLAB INTERES ‘Svi koji se ovog ljeta nadaju Talijanima ostat će razočarani’




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.