flickr

Kina po BDP-u prestigla Japan, do 2027. godine će i SAD

Autor: M.S.

Iako postoji rizik od financijske krize u Kini zbog visokih cijena nekretnina, ekonomija koja se bazira na uvozu potrebnih sirovina i izvozu razno-raznih proizvoda zasad cvjeta i prestigla je Japan na drugom mjestu po razini BDP-a.

Zahvaljujući nadmoćnom izvozu i velikoj potražnji za sirovinama, Kina je pretekla Japan te postala druga najveća svjetska ekonomija, poslije SAD-a. To nije čak ni šlag na torti za Kinu, koja se još uvijek svrstava u zemlje u razvitku, unatoč BDP-u za drugu četvrtinu godine od 1,337 trilijuna dolara.

Japanski je BDP u istom razdoblju 1,288 bilijuna dolara, no veći je u prvoj polovici godine. Prema nekim analitičarima, Kina je izvela svijet iz globalne financijske krize prošle godine svojim golemim gospodarstvom, a do 2017. godine bi mogla preteći i SAD. Tada bi, prema Jimu O’Neillu iz Goldman Sachsa, kineski BDP mogao biti i 14 trilijuna dolara.

Kina je brzo postala dominantan proizvođač te je omogućila, kao zemlja s malo sirovina, zemljama koje ih izvoze, da profitiraju od rastućeg kineskog budžeta. Prošle godine, Kina je postala najveće svjetsko tržište automobila i na tom mjestu zamijenila SAD, dok je u izvozu pretekla Njemačku. Kina je i drugi najveći kupac sirove nafte na Zemlji, a predvodi i uvozu željeza i bakra.

Tu su i mali poduzetnici, ambasadori kineskog izvoza u svijetu, pa i kod nas. Žitnjak će ugostiti kineski centar, a cijela zemlja je protkana malim, srednjim i velikim kineskim dućanima koji prodaju robu proizvedenu na dalekom istoku. Širenje kineske ekonomije bi trebao još više Kineza odvesti u plodna tržišta za njihovu robu.

No nije sve tako lijepo za Kineze – njihovo je tržište nekretnina vrlo nestabilno, a cijene su ogromne i stavljaju Kinu u položaj sličan onome SAD-a prije nekoliko godina. Sve u svemu, sigurno je da će ekonomija Kine nastaviti rasti do golemih razmjera, pa do prerastanja čak i SAD-a za 10 do 20 godina imate vremena za ponavljanje znanja svog mandarinskog.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.