Kamate u Hrvatskoj mame štediše iz EU

Autor: D.G.

Kamate na oročene štedne depozite u Hrvatskoj su više nego u EU. To privlači štediše iz zapadne Europe. S druge strane, nestabilna gospodarska situacija i činjenica što nismo članica EU, ne ide nam u prilog.

Unatoč njihovu padu u posljednje vrijeme, u Hrvatskoj su kamate koje na oročene štedne depozite znatno više nego u eurozoni. To bi moglo utjecati na dodatni priljev štednje nerezidenata koji dolaze iz EU-a, piše Vjesnik.

I bez toga, u našoj zemlji posljednjih godinu dana bilježi se povećanje depozita, kako kunskih tako i onih u stranim valutama, što, s jedne strane, upućuje na zaključak kako Hrvati još uvijek nisu u potpunosti osiromašeni, a, s druge strane, govori kako je svima danas prihvatljiviji manji prinos a veća sigurnost investicija koju pruža štednja u bankama.

Više kamate, veći rizik

– Valjalo bi provesti poreze na kapitalnu dobit i na imovinu kako bi se ljude motiviralo da više riskiraju ulažući, primjerice, na tržište kapitala ili u vlastite poslovne pothvate. To bi, po mome mišljenju, bilo dobro za gospodarstvo – istaknuo je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, posljednjega dana kolovoza strane financijske ustanove imale su nešto više od 31,2 milijarde kuna deponirane u hrvatskim bankama, od čega 18 milijardi u stranoj valuti. Fizičke osobe iz inozemstva imale su u domaćim bankama u istome razdoblju 8,1 milijardu kuna oročenih depozita od čega je čak 99 posto bilo u stranim valutama. Ipak, Šantić ne očekuje kako bi moglo doći do većeg priliva depozita iz Unije, unatoč znatno višim kamata, iz jednostavnog razloga što štediše osim kamate percipiraju i rizik zemlje koji je za Hrvatsku veći upravo zato što nije punopravna članica Unije.




Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.