Foto: UPA Rostrum Split

Kakvi to ljudi bacaju otpad u more? Ronioci s dna mora kod Molunta pronašli 1300 vreća plastičnog otpada!

Autor:

Zgroženi slikama koje su prikazivale trenutno stanje u podmorju, posljednji vikend u lipnju, ronioci UPA Rostrum iz Splita pridružili su se akciji čišćenja podmorja na području Molunta, piše portal morski.hr.

Subota jutro i popodne bili su rezervirani za zarone i uklanjanje otpada iz more, iako je plastika težinski lakši otpad uistinu golema količina koja se nalazila pod morem zahtijevala je i promjenu više ronilačkih boca. Iz mora su samo izlazili mjehurići i prepune vreće otpada, a nakon jutarnje akcije gdje je uklonjeno gotovo 800 vreća otpada ni poslije podne nije bilo za baciti s gotovo 500 vreća što je ukupno činilo nezavidnu količinu od oko 1300 vreća plastičnog otpada uklonjenog iz mora.

Otpad je uglavnom činila plastična ambalaža svih oblika, boja te stupnjeva raspadanja, našli su se tu i brojne gume, dječje igračke, baluni za sve sportove, a pod morem akciji se pridružilo i nekoliko murinica, koje su radoznalo plivale među otpadom.

Odlična vidljivost i pjeskovito dno uvelike je olakšalo samu provedbu akcije, vreće su se punile doslovno u minutu, slagane na hrpe te pomalo uklanjanje iz našeg predivnog podmorja.

Osim članova UPA Rostrum Split, uz naravno domaćina Sea Star Diving na akciji su sudjelovali i ronioci Agramsub Zagreb, Abyss Dubrovnik, Oceanus Split, RK Dubrovnik, vatrogasci Metković, vatrogasci Dubrovnik, vatrogasci Stupnik !!!

Opće zadovoljstvo bilo je vidljivo na svim sudionicima nakon gotovo čitave subote provedene ispod mora, zahtjev za dodatnim vrećama za popodnevni da se ukloni što više otpada iz mora te prigodna večera i druženje sa sudionicima uistinu je zaokružilo predivan subotnji dan…a i za najmlađeg sudionika koji je marljivo pomagao s obale odrađen je mini discovery zaron.

Nedjelja je bila rezervirana za što drugo nego opet ronjenje, lokacija ovaj put bila je istočna strana otoka Veli Škoj, “Piramide” gdje su ronioci uživali u savršenoj vidljivosti, raznovrsnim morskom životu, brojnim radoznalim kirnjicama, jastozima, a našao se tu i pokoji zubatac, škarpina..

Ronioce je okružilo i jato cipala, a čitav zaron pratile su sunčeve zrake te pružale uistinu poseban ambijent.

Na povratku su ronioci posjetili i Sokol grad, te se umorno, ali sigurno i sretno vratili, objavio je morski.hr.

Industrijska proizvodnja pada sedmi mjesec zaredom, u svibnju najveći pad od recesijske 2009. godine

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.