KAKO STOJI HRVATSKA? Stigli podaci Eurostata o stopi nezaposlenosti, brojke u listopadu bolje nego u rujnu!

Autor: Hina/Mia Peretić

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na razini iz prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj kliznula prema prosjeku Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

U Europskoj uniji sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u listopadu 7,6 posto, kao i u prethodnom mjesecu, prema revidiranom podatku, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U usporedbi s listopadom lani viša je za puni postotni bod.

U eurozoni iznosila je 8,4 posto i bila za 0,1 postotni bod niža u odnosu na revidiranu vrijednost u rujnu. Također je za puni postotni bod viša nego u prošlogodišnjem listopadu.

Ukupno je u listopadu bez posla u Europskoj uniji bilo 16,236 milijuna građana, od čega njih 13,825 milijuna u eurozoni.
Na mjesečnoj razini njihov je broj u EU uvećan za 91 tisuću, a u eurozoni za 86 tisuća.

U odnosu na listopad 2019. godine, porastao je za gotovo 2,2 milijuna u EU, te za gotovo 1,7 milijuna u eurozoni.

Bliže prosjeku EU-a
U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u listopadu iznosila osam posto, smanjivši se za 0,2 postotna boda u odnosu na rujan. Time se odmaknula od prosjeka eurozone i kliznula prema razini EU-a.

U listopadu lani iznosila je 6,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Bez posla je u ovogodišnjem listopadu tako bilo ukupno 144 tisuće građana Hrvatske, pet tisuća manje nego u rujnu. U odnosu na listopad 2019. godine njihov je broj porastao za 30 tisuća.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, daleko najveću stopu nezaposlenosti i u listopadu je bilježila Španjolska, od 16,2 posto. Slijede Cipar s 10,5 posto i Litva s 10,4 posto.
Najnižu stopu nezaposlenosti ponovno su bilježile Češka i Poljska, u visini 2,9 odnosno 3,5 posto.

Statistički ured nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Stagnacija nezaposlenosti mladih

Stopa nezaposlenosti među mladima u listopadu je u EU iznosila 17,5 posto a u eurozoni 18 posto te bila za 0,1 postotni bod viša nego u rujnu.

U listopadu prošle godine u EU je iznosila 14,9 posto a u eurozoni 15,5 posto.

Bez posla je u EU bilo 3,115 milijuna građana EU-a u dobi do 25 godina, od čega njih 2,551 milijun u eurozoni.

Na mjesečnoj razini njihov je broj povećan za 46 tisuća u EU i 29 tisuća u eurozoni

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih mladih porastao je za 404 tisuće u EU i za 319 tisuća u eurozoni.

Daleko najveću nezaposlenost među mladima bilježila je prema raspoloživim podacima Eurostata ponovno Španjolska, od 40,4 posto, a slijedi Italija s 30,3 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima bilježila je Njemačka, od šest posto. Slijedi Češka sa 7,9 posto i Austrija s 8,6 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U trećem je tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini prema Eurostatovom izvješću iznosila 24,1 posto, čime je dosadašnja procjena podignuta za pola postotnog boda.

Potvrđena je brojka o 36 tisuće nezaposlenih mladih u razdoblju od srpnja do rujna.

Autor:Hina/Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.