Kako objasniti povećanu potražnju za brzim online pozajmicama?

Autor: Dnevno

Iako su već više desetljeća na raspolaganju korisnicima, brze online pozajmice pravi procvat popularnosti doživljavaju posljednjih desetak godina. Kako objasniti tako velik skok njihove popularnosti među građanima razvijenih zemalja svijeta? 

Korisnici online zajmova u zemljama svijeta i Europe manje novčane poteškoće, tj. nenadane financijske izdatke, često rješavaju brzim online pozajmicama u iznosima od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura, dolara, funti, kuna… 

Iako mogućnost ovakvog načina kreditiranja postoji već dugo, posljednjih deset godina uočljiv je nagli porast zanimanja korisnika. S jedne se strane to može objasniti tehničkim preduvjetima i razvojem digitalnog društva, a s druge strane vrlo uspješnim i dorađenim modelom poslovanja novcem. O čemu se tu zapravo radi, donosimo u nastavku.  

Pametan telefon – novac na dlanu! 

Jedna od prednosti brzih online zajmova je u tome što se cijeli proces, od podnošenja zahtjeva do njegovog ostvarenja odnosno isplate, odvija putem interneta. Korisnik ne mora napustiti svoj dom, radno mjesto ili bilo koju drugu lokaciju na kojoj se nalazi, već sve može učiniti putem interneta. 

Poboljšani hardver i brža bežična komunikacija potaknuli su rast industrije pametnih telefona pa se krajem 2012. godine već milijarda pametnih telefona koristila širom svijeta. Proporcionalno rastu svakodnevne uporabe pametnih telefona, raste i učestalost uporabe brzih online zajmova. Naime, korisnici su spoznali da do novca mogu doći u vremenu i s lokacije koja njima odgovara i sve što trebaju učiniti, od kontaktiranja preko fotografiranja dokumenata do slanja zahtjeva, mogu učiniti putem svog mobitela! 

No, to što je nešto tehnički dostupno, ne znači da mora biti i popularno, stoga zagrebimo još jedan sloj dublje…  




Jednostavnost, jasnoća i brzina realizacije – prednosti online zajma 

Posjetom internetskoj stranici bilo koje ozbiljne tvrtke koja se bavi ponudom brzih zajmova, potencijalan će korisnik u samo nekoliko klikova doznati sve što ga zanima. 

Na internetskoj stranici kvalitetne tvrtke koja nudi brzi zajam sve je jasno i vidljivo ispisano na jeziku države u kojoj je ponuda trenutačno dostupna. Jednostavnost poslovanja uočava se i u minimalnoj dokumentaciji koja se prilaže u digitalnom obliku, kao i u jasnoći prikaza svih troškova. 




Naime, korisnik kredita ne može biti maloljetna osoba pa je preslika identifikacijskog dokumenta jedan od potrebnih dokumenata, kao i izvod iz banke i/ili potvrda o iznosu primanja jer je za ostvarivanje zajma kod većini tvrtki važno da je korisnik osoba s redovitim mjesečnim primanjima. 

Cijeli proces znatno je olakšan činjenicom da korisnik zajma ne treba imati jamca niti je dužan ikome objašnjavati zašto mu novac treba. To su važne prednosti koje su svakako pospješile povećanje broja korisnika online zajmova. Vrlo važna prednost online zajmova svakako je i brzina isplate. Ispunjava li korisnik sve uvjete, novac će mu biti uplaćen na tekući račun u roku samo nekoliko sati od podnošenja zahtjeva!

Online filter za izračun troškova

Na internetskoj stranici/mobilnoj aplikaciji tvrtke koja nudi brze zajmove postoji online filter za izračun troškova. U njega se unose određeni parametri: iznos zajma i rok povrata (koji je najčešće od 15 do 180 dana, s obzirom da se radi o kratkoročnim pozajmicama) te se odmah doznaje kolika je pristojba koju treba podmiriti. Rok povrata moguće je produžiti, kao i novac vratiti i ranije od ugovorenog roka.

Vrijedi li platiti iznos pristojbe, koji je u samom početku poznat, preostaje procijeniti samom korisniku. No, s obzirom na sve veću popularnost brzih zajmova među građanima razvijenih zemalja, poput SAD-a, Velike Britanije, Australije i zemalja članica EU, zaključuje se kako njihovi korisnici smatraju da se isplati ostvariti brzu pozajmicu novca putem interneta na tako jednostavan i brz način u trenutku kad im novac hitno treba. 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.