Photo: Robert Anic/PIXSELL

KAKO ĆE OVO OBJASNITI? Najveći projekt Plenkovićeve vlade na korak do propasti

Autor:

Političkim igrama oko INA-e po svemu sudeći nema kraja, pa je tako Vlada odabrala novog konzultanta s kojim planira raditi na otkupu dionica ove naftne korporacije od MOL-a. naime, lani u travnju odbaran je konzorcij kojega su tvorili Morgan Stanley, Instesa Sanpaolo Group te PBZ, međutim, sada je došlo do promijene pa se vladajući priklanjaju englesko-fransuskoj inevesticijskoj banci Lazard. Objava je ovo koja se diskretno provukla javnim prostorom, a koju su objelodanili ministri Tomislav Ćorić i Zdravko Marić.

Kako se može čuti plaćanja penala neće biti, a prema riječima ministara do zamijene je došlo zbog prijepora oko shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sami ugovor o zastupanju ponajviše po pitanju tehničkih aspekata angažiranja savjetnika. Kako je kazao Ćorić nakon obavljenih razgovora s ostalim ponuđačima iz prvog kruga došli su do Lazarda s kojim su definirani detalji ugovora o angažmanu, a Vladu će to stajati manje od devet milijuna eura.

Inače, riječ je o milijunu više nego što smo plaćali za prethodnog konzultanta, a dobro upućeni tvrde da je za raskid prethodnog ugovora zapravo odgovorna vladajuća svita koja nije obavila dubinsko snimanje Ine koje nije obuhvaćalo prvotni ugovor, pa su stoga počeli i problemi oko cijene budući da je prošli konzorcij zahtjevao veću naknadu da bi obavili dubinsko snimanje umjesto Vlade, pa se sada može naslutiti kako će novi konzultanti iz Lazarda moguće obaviti dubinsko snimanje, ali baš tu naziru se i prve poteškoće, naime, da bi se napravilo dubinsko snimanje od strane konzultanta na to mora pristati i Mol što je malo vjerojatno jer o ni u pregovore s Vladom oko otkupa Ine niti ne žele ići pa se stoga sada nameće pitanje da li Vlada baca milijune u vjetar za priču oko koje neće biti ništa. Osim toga, ministri i Vlada u stisci su s vremenom, jer novom konzultantu trebati će barem 6 mjeseci, a pred hrvatskim su političarima parlamentarni izbori tako da je vrlo izgledno da će i ova priča propasti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.