Ilustracija Foto: Profimedia

JE LI OVO MOGUĆE? PLAŠE NAS CRNIM SCENARIJEM, A OVO MIJENJA SVE?!

Autor: J.A. / Hina

Njemačko gospodarstvo nastavilo se snažno oporavljati od krize izazvane pandemijom koronavirusa tijekom srpnja i kolovoza, no neće ovoga ljeta dosegnuti pretkrizne razine, izvijestila je u ponedjeljak njemačka središnja banka Bundesbank.

“Nakon snažnog pada sezonski prilagođenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u proljeće ove godine, i to za gotovo desetinu u usporedbi s prethodnim razdobljem, snažan uzlazni trend mogao bi uslijediti u trećem tromjesečju 2020.”, objavila je Bundesbanka u mjesečnom izvješću za rujan.

“Ovoga ljeta neće, međutim, biti dosegnute pretkrizne razine. To se podjednako odnosi na industriju, kao i uslužni sektor u cjelini”, dodaje se u izvješću.

U drugom je tromjesečju BDP najvećeg europskog gospodarstva pao za 9,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje, što je njegov najveći kvartalni pad od početka prikupljanja tih podataka u Destatisu u 1970. godini.

Najnoviji Destatisovi podaci također su pokazali snažan oporavak aktivnosti po krivulji u obliku slova V, nakon oštrog pada, koji je u travnju bio posebno snažan. Provizorne podatke o BDP-u za treći kvartal Destatis će objaviti 30 listopada.

Iz Bundesbanke poručuju da su najnovije procjene za gospodarstvo za cijelu godinu manje pesimistične od ranijih. “U ostatku bi se godine oporavak mogao nastaviti, ali uz slabiju dinamiku”, procjenjuju u središnjoj banci.

No, Budesbanka je manje optimistična u pogledu bankarskog sektora. “ Mogli bi se prije svega ostvariti rizici nenaplativih zajmova, što će ovisiti o brzini cjelokupnog oporavka gospodarstva, a zahtijevalo bi korekcije vrijednosti i otpise”, upozoravaju.

Autor:J.A. / Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.