Pixabay

Javni bilježnici snizili tarife: Nagradu za solemnizaciju kredita smanjili na 400 kuna

Autor: Dnevno

Javni bilježnici prilikom solemnizacije aneksa ugovora o kreditu tijekom trajanja pandemije COVID-a 19 primjenjuju snižene tarife prema kojima im pripada najviša moguća nagrada od 400 kuna za kredite iznad 550.000 kuna, dok najniža nagrada iznosi 125 kuna.

Primjerice, za iznos kredita u vrijednosti od 75 do 100 tisuća kuna, iznos nagrade javnom bilježniku za solemnizaciju aneksa ugovora prema aktualnoj tarifi iznosi 156,25 kuna uz 25 posto PDV-a te pripadajuće pristojbe koja se uplaćuje u korist državnog proračuna, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska javnobilježnička komora (HJK).

Trošak solemnizacije aneksa ugovora sastoji se od nagrade javnom bilježniku, koja prema toj tarifi iznosi 25 posto od redovne nagrade, pripadajućeg PDV-a i javnobilježničke pristojbe koja se naplaćuje u korist državnog proračuna.

Prema riječima predsjednice Komore Zvijezdane Rauš Klier ta je odluka donesena u dogovoru Ministarstva pravosuđa i HJK.

“Javni bilježnici u RH svjesni su situacije, ekonomskih i životnih prilika u kojima su se našli naši građani i poslovni subjekti, a uzrokovani su pandemijom virusa Covid-19. Osjećamo profesionalnu i moralnu obvezu da im koliko je to moguće olakšamo taj teret i pokažemo maksimalnu empatiju i socijalnu osjetljivost u ovom, za sve, teškom razdoblju”, ističe u priopćenju predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore.

BANKE ZARAĐUJU I U KRIZI: Tromjesečni moratorij na otplatu stambenog kredita košta više od tisuću eura!




Prema prošlotjednim podacima Hrvatske udruge banaka gotovo 30 tisuća građana i 9,5 tisuća pravnih osoba podnijelo je zahtjev za moratorijem na otplatu kreditnih obveza, uslijed negativnih posljedica koronavirusa na njihove prihode i poslovanje. Najveći broj podnesenih zahtjeva odnosi se na nenamjenske kredite, a manji udio na stambene kredite.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.