Pixabay

Izgled za globalno gospodarstvo nije tako sumorno kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca

Autor: S.P./Hina

Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.

U cjelini gledano, izgledi za globalno gospodarstvo i dalje su izazovni zbog pandemije koronavirusa i njezinih posljedica u mnogim gospodarskim sektorima, rekao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.

Situacija je i dalje “nesigurna” u mnogim zemljama u razvoju i na tržištima u nastajanju, uz izuzetak Kine, rekao je Rice, napominjući da MMF također brinu i rastuće razine duga, objavila je Hina.

MMF bi 13. listopada trebao objaviti najnovije prognoze za svjetsko gospodarstvo. U lipnju je povećao procjenu pada globalnog BDP-a u 2020., predviđajući da će se smanjiti 4,9 posto, a ne tri posto kao što su bili procijenili u travnju.

Rice nije iznio najnovije brojke, no istaknuo je da su najnoviji podaci iz razvijenih gospodarstava i Kine bolji nego što se očekivalo.

Naznake oporavka gospodarstva

“Podaci koji nam stižu u posljednje vrijeme sugeriraju da su izgledi možda manje sumorni no što su bili u vrijeme ažuriranih procjena 24. lipnja, s obzirom na naznake oporavka u nekim dijelovima globalnog gospodarstva”, rekao je novinarima na redovnom brifingu.




Ukazao je i na naznake postupnog oporavka globalne trgovine, nakon masovnih karantena uvedenih kako bi se suzbilo širenje virusa.

“Naglasio bih ipak da opasnost nije prošla i da su izgledi i dalje vrlo izazovni, ponajprije što se tiče mnogih tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju, uz izuzetak Kine”, istaknuo je dužnosnik MMF-a.

Mnoge od tih zemalja suočene su s kontinuirano slabom domaćom i slabijom inozemnom potražnjom, smanjenim doznakama iz inozemstva i padom u turizmu, pojasnio je.




“Kada se sve uzme u obzir, jako se pribojavamo da će ova kriza poništiti napredak iz proteklih godina u smanjenju siromaštva i ostvarivanju Ciljevima održivog razvoja”, istaknuo je Rice, aludirajući da ciljeve Ujedinjenih naroda o iskorjenjivanju siromaštva i nejednakosti.

Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.