Island: Počela istraga o Landsbankiju

Autor: hina

Financijske vlasti sumnjiče čelnike Landsbankija, banke koja je koje su u listopadu 2008. žurno nacionalizirana kako bi se spriječio opći stečaj zemlje, za "malverzacije u poslovanju" tijekom gotovo 5 godina.

Na Islandu je počela istraga o Landsbankiju, jednoj od triju velikih banaka koje su po hitnom postupku bile nacionalizirane nakon sloma financijskog sustava u toj zemlji u listopadu 2008., rekao je u utorak za jedan islandski dnevni list državni tužitelj zadužen za to pitanje.

Posebni tužitelj Hauksson odlučio je da će odmah pokrenuti istragu pošto je primio zahtjev islandske agencije za financijski nadzor, rekao je za islandski list Morgunbladid.

Kako piše list, financijske vlasti sumnjiče čelnike Landsbankija za “malverzacije u poslovanju” tijekom gotovo 5 godina.

Osoba koju se proglasi krivom za ovo kazneno djelo može po islandskom zakonu dobiti do šest godina strogog zatvora.

Vlasnici i čelnici triju nekad velikih islandskih banaka Kaupthinga, Landsbankija i Glitnira, koje su u listopadu 2008. žurno nacionalizirane kako bi se spriječio opći stečaj zemlje, optuženi su u parlamentarnom izvješću objavljenom proljetos da su podizanjem “štetnih” zajmova zlorabili svoj položaj.

U svibnju se slična istraga protiv banke Kaupthinga završila uhićenjem nekolicine njezinih bivših čelnika.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.