Wikimedia

IPAK SMANJENJE PARAFISKALNIH NAMETA: Prvo je smanjenje vodnog doprinosa za 50 posto

Autor: Sanja Plješa

Vlada je prošli tjedan uputila u javnu raspravu izmjenu uredbe o vodnom doprinosu kojom se ovaj neporezni namet smanjuje za 50 posto. Ovo je prvi korak u provedbi akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, donesenog sredinom svibnja, piše tportal, a prenosi Poslovni dnevnik.

Smanjenje vodnog doprinosa jedna je od financijski najopipljivijih mjera u Vladinom akcijskom planu koji predviđa 50 mjera rasterećenja.

Ovaj doprinos je prihod Hrvatskih voda, a plaća ga svaki investitor prilikom gradnje stambenih i poslovnih građevina. Prema prijedlogu izmjene uredbe, doprinos se smanjuje za 50 posto za sve kategorije obveznika i to linearno u svih devet tarifnih brojeva i dva tarifna podbroja. Kako su prihodi od ovog nameta u 2019. iznosili oko 240 milijuna kuna, godišnji učinak te mjere procjenjuje se na 120 milijuna kuna.

Utječe na smanjenje prihoda Hrvatskih voda za obranu od poplava

Sredstva prikupljena vodnim doprinosom imaju utvrđenu namjenu, a koriste se za gradnju regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina, osnovnu melioracijsku odvodnju te financiranje provedbe prevencijske, redovite i izvanredne obrane od poplava.

S obzirom na to da će se smanjenjem doprinosa ujedno značajno smanjiti prihodi Hrvatskih voda za obranu od poplava, Vlada će za ovu namjenu morati naći nove izvore financiranja.

Inače, Vladinim akcijskim planom gospodarstvo bi se trebalo rasteretiti za 532 milijuna kuna, što predstavlja 6,11 posto ukupno naplaćenog iznosa za neporezna i parafiskalna davanja u 2018. godini.




Uz smanjenje vodnog doprinosa, predviđeno je smanjenje naknade za korištenje šuma, turističke članarine te dijela upravnih pristojbi.

TKO JE IMAO ZADNJU RIJEČ? Jesu li Vladine mjere relaksacije gospodarstva donosili epidemiolozi ili lobisti?




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.