Inspekcija u nadzoru ljetnih sniženja utvrdila 29 prekršaja neisticanja cijena proizvoda i nepoštene poslovne prakse

Autor: D.Kt.

U razdoblju od 1. do 31. srpnja ove godine tržišna inspekcija Državnog inspektorata provela je ukupno 258 inspekcijskih nadzora ljetnog sezonskog sniženja i drugih posebnih oblika prodaje.

Tijekom nadzora utvrđeno je ukupno 29 povreda propisa koje su se odnosile na neisticanje cijene proizvoda tijekom posebnog oblika prodaje, nepropisno isticanje cijena proizvoda (uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji), kao i nepoštena poslovna praksa, navode u Državnom inspektoratu.

Pritom se nepoštena poslovna praksa odnosila na oglašavanje određenog postotka, a na prodajnom mjestu nije zatečen ni jedan proizvod koji je snižen u tom postotku.

Također, utvrđeno je oglašavanje popusta u razdoblju koje je obuhvaćalo i razdoblje sezonskog sniženja, pa se proizvod po redovnoj cijeni koja je istaknuta nije prodavao ni u jednom trenutku tijekom 2020. godine.

S obzirom na to da je ljetno sezonsko sniženje počelo 1. srpnja i može trajati najdulje 60 dana, tržišna inspekcija Državnog inspektorata će i tijekom kolovoza nastaviti s nadzorom ljetnog sezonskog sniženja.

Podsjetimo da je tijekom prošlogodišnjeg ljetnog sezonskog sniženja tržišna inspekcija obavila ukupno 441 inspekcijski nadzor te je utvrđeno ukupno 69 prekršaja, a odnosili su se na neisticanje cijena odnosno nepravilno isticanje cijena tijekom posebnih oblika prodaje.

Glas poduzetnika kreće u obračun s nepoštenim inspektorima: ‘Prijavite neutemeljeno postupanje Inspektorata!’

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.