I Zagorje će uskoro imati svoje pjenušce, nema više ‘kiseliša’

Autor:

Dosta vam je negativnih priča koje slušate iz dana u dan? Svake srijede donosimo priču koja pokazuje da oko nas ima bezgranično puno pozitive i upravo se njome trebamo voditi kroz život!

Četvrta generacija koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom je obitelj Sokač čija se vinarija nalazi u Strmcu u neposrednoj blizini Stubičkih Toplica. Obiteljsku tradiciju obogatili su svojim usmjerenjima i željama pa su od hobija vrlo brzo došli do profesionalne proizvodnje.

Nastavili su uzgoj međunarodnih priznatih sorti vinove loze kojima odgovara zagorska zemlja, smanjili prinos i počeli koristiti modernu tehnologiju. Kada su prepoznali potencijal za proizvodnju vrhunskih vina, započeli su sadnju mladih vinograda.

Tako počinje priča o Vinariji Sokač, vlasnika Ivana Sokača. I dok ga pitamo kako to da se od elektrotehničarske struke preorijentirao na proizvodnju vina, odgovara nam “kako je on zapravo prvo vinar, a tek nakon toga elektrotehničar”.
“Bavim se mjernom tehnikom, a uz to prisutna je ljubav za vino i preradu grožđa čime smo došli do dobrog proizvoda – kvalitetnih i vrhunskih vina”, istaknuo je Sokač.

“U Strmcu Stubičkom na lokaciji Rebar zasadili smo prve mlade vinograde i sagradili vinski podrum – klet te započeli proizvodnju vina prema najvišim poznatim standardima profesionalnog vinarstva, uvijek u skladu s tradicijom i običajima zagorskog kraja. Svake se godine trudimo povećati kvalitetu vina, uvažavajući sve karakteristike godišta. U enološkom poslu pomaže nam konzultant tvrtke Eno expert”, rekao je Sokač.
 

 

Vinogradi pod nasadom rajnskog rizlinga i graševine te traminca su prije pet godina zasađeni i na lokaciji Krč u Strmcu Stubičkom. “Ti nam zasadi omogućavaju godišnju proizvodnju od oko 20 tisuća butelja, prije svega vrhunskih i kvalitetnih vina s geografskim podrijetlom”, naglasio je Sokač.

Dodatni poticaj za razvoj i rast vinarije bili su i izvrsni rezultati na lokalnim i regionalnim ocjenjivanjima vina u Hrvatskoj. Već od prvih izlazaka na lokalne smotre vina u Stubici i u Bedekovčini, ali i šire u Kutjevu i u Sloveniji, vina Sokač dobila su značajna priznanja.
“Tijekom zadnjih pet godina osvojili smo oko sto plaketa i medalja. Posebno su nam drage i važne kutjevačke zlatne medalje 2015, srebro iz Maribora 2015, medalje i priznanja iz Bizeljskog i Gornje Radgone te višestruke zlatne diplome iz Sv. Ivana Zeline.  Važna je i draga nam diploma za Rajnski rizling 2016 – šampion bijelih vina na ocjenjivanju vina ‘Dionizijada’ u sklopa sajma GAST Split 2018.”, rekao je Sokač.

Trenutačno u podrumu, po ocjenama Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo imaju pet vrhunskih vina: Rajnski rizling i Graševinu iz 2015, Sauvignon, Muškat žuti te Graševinu kasne berbe iz 2016. godine. Od bijelih sorti u asortimanu kuće tu je još Traminac, a od crvenih vina Cabernet sauvignon i Zweigelt,

Vinarija Sokač dugogodišnji je član vinskih udruga Trilikum iz Zaprešića i Peharček iz Stubice.

Uz vinski svijet imaju i obiteljsku tvrtku za proizvodnju opreme za automatizaciju procesa, opremu za kontroliranu fermentaciju te ostalu opremu za automatizaciju podruma. Dodatni obiteljski posao i hobi jest pčelarenje o kojemu najviše brigu vodi Ivanov sin imenjak Ivan.

Kako će izgledati razvoj vinogradarstva i vinarstva, upitali smo Ivana Sokača starijeg?

“Hoćemo li ići predaleko, ne znam još, vidjet ćemo što će odlučiti mladi”, rekao je.

Zasađeno je ukupno oko 8000 loza, graševine i rajnskog rizlinga, suvignona, muškata, a od crvenih sorti frankovke i merlota.

Koronakriza pogodila je i tržište vina, a kako se to odrazilo na njihovu vinariju, Sokač je istaknuo da su “potrebe za vinom bile bitno smanjenje, ali se nada da će se situacija poboljšati”.

“Čini mi se da se stvara nova svijest o kvaliteti, i to onih domaćih kvalitetnih proizvoda s podrijetlom”, rekao je Sokač.

Ove godine dodatno su zasadili 500 komada trseva i trend ide u tom smjeru, odnosno oni će saditi one sorte koje tržište najviše traži.

Vinarija Sokač dokaz je kako je skinuta fama sa zagorskih vina da su “kiseliš”. Da je tome tako, dokaz je i to što će uskoro Vinarija Sokač raditi i pjenušce. “Nastojimo proizvoditi dobro grožđe što je osnova za dobro vino. Druga je stvar da dopunjujemo program pa smo pripremili sirovinu za pjenušce. Neke probne uzorke smo napravili za malu seriju. To nam je dalo povjerenje u redoslijed i fazu proizvodnje. Za nekoliko mjeseci prve količine pjenušca mogle bi biti na tržištu, ali pravi pjenušci će biti na tržištu za nekoliko godina”, istaknuo je.

Na kraju je Ivan Sokač rekao kako “nije teško doći do dobrog vina, ali je teško održati kvalitetu”.

“Nadam se da smo do toga došli te da ćemo i dalje proizvoditi kvalitetna i vrhunska vina”, zaključio je Sokač.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.